Rubí commemora l’1-O en una jornada reivindicativa a la plaça del Doctor Guardiet

Imagen noticia
Vuit mesos claus de cara a les municipals: més del 25% dels electors no sabrien qui votar
28 de septiembre de 2018
Imagen noticia
L’Aplec de Rubí es consolida com una cita sardanista de referència a la comarca
2 de octubre de 2018

Rubí commemora l’1-O en una jornada reivindicativa a la plaça del Doctor Guardiet

Imagen noticia

Rubí ha estat un dels molts municipis catalans que ha organitzat actes coincidint amb el primer aniversari de l\’1-O, una jornada que milers de rubinencs i rubinenques no oblidaran mai. La commemoració a la ciutat va aplegar divendres al vespre més de 200 persones a la plaça del Doctor Guardiet, que va ser l\’escenari triat per l\’organització, la Plataforma 1 d\’Octubre, formada pels partits polítics locals d\’ERC, AUP, CUP, PDeCAT i les entitats de l\’Assemblea Nacional Catalana, ?’mnium Rubí i el Comitè en Defensa de la República.

L\’activitat central d\’aquest aniversari va tenir lloc a les 20 h, un debat sota el títol \’1-O: I ara què?\’ protagonitzat per diverses personalitats polítiques que representen diferents visions del moviment independentista: l\’exconsellera Anna Simó (ERC), l\’eurodiputat Ramon Tremosa (PDeCAT) i un dels ideòlegs de la CUP, Abel Caldera (Endavant-OSAN). Els ponents van recordar com van viure i implicar-se la jornada de l\’1-O als diferents col•legis electorals de Catalunya i van opinar sobre què s\’ha aconseguit després d\’un any i que esperen del futur del procés.

Ramon Tremosa, eurodiputat del PDeCAT, va explicar la seva col•laboració el dia del referèndum als espais electorals del barri de Gràcia de Barcelona, ajudant a la gent perquè pogués accedir a l\’espai de votació. El parlamentari europeu va mirar cap al futur, demanant \»un vot independentista molt més contundent\» a les eleccions municipals i europees del 2019. \»Si d\’aquí a 8 mesos ampliem el nombre d\’alcaldes republicans independentistes i acreditem una majoria independentista més clara, Europa serà sensible al nostre plantejament\» – va assegurar.

Per la seva banda, l\’exconsellera de Benestar i Família, Anna Simó, va narrar amb emotivitat com va defensar les urnes l\’1 d\’octubre a l\’Hospitalet de Llobregat, destacant la solidaritat dels veïns i revivint les dures càrregues policials. També va opinar sobre l\’estat actual del procés, afirmant que és necessari el treball conjunt dels partits independentistes des de la confiança i que cal donar un missatge \»d\’esperança absoluta\».

En aquest sentit, el portaveu de l\’organització Endavant-OSAN (Organització Socialista d\’Alliberament Nacional), Abel Caldera, va afirmar que \»l\’autoorganització i la desobediència són necessaris per portar endavant el projecte d\’autodeterminació de Catalunya\», alhora que va reivindicar la necessitat de millorar l\’organització de la societat civil mobilitzada. L\’historiador considera que el referèndum va tenir com a denominador comú la reivindicació de drets, i que, per guanyar-los, l\’única via és desobeir l\’Estat.

Després del debat, el públic va poder escoltar un missatge en directe de Toni Comín, exconseller exiliat a Bèlgica, qui ha reclamat la \»unitat i mobilització popular\» per arribar a l\’objectiu de la independència.
Posteriorment va tenir lloc el sopar popular i diverses actuacions musicals: els concerts de Joan Boada i David Plaza, i el blues de Muddy Wine and friends. La jornada també va comptar amb les actuacions de la Colla de Diables de Rubí i l\’Escola de Sardanes Flor de Neu i el grup d\’havaneres Blau Mariner.

Tensions al ple municipal per una moció sobre l\’1 d\’octubre
Dijous al vespre, l\’AUP, ERC i CDC van presentar una moció d\’urgència per a la commemoració de l\’1 d\’octubre al ple municipal, punt que no es va debatre pels vots contraris del PSC, C\’s i els regidors Noelia Borque, Jonatan Cobo, M. Dolores Marín i José Manuel Mateo.

Des d\’ERC i l\’AUP van criticar la negativa d\’aquests a accedir a debatre la moció. El portaveu d\’ERC, Xavier Corbera, va afirmar que el veto al debat sobre l\’1-O és \»una mostra més de la manca de sensibilitat i valors democràtics\» per part de l\’equip de govern municipal i va recordar que ERC mai ha vetat cap moció d\’urgència. Per la seva banda, Jordi Muntan (AUP) considera que \»el ple s\’ha convertit en un espai on l\’alcaldessa decideix unilateralment que es pot parlar i que no\» i opina que per l\’equip de govern l\’1-O és un tema molt incòmode institucionalment, ja que saben que la gent continua mobilitzada i organitzant-se.

Concentració aquest dilluns
Una seixantena de persones s\’han aplegat aquest dilluns a les 12 h davant de l\’Ajuntament de Rubí, quan fa tot just un any que es va celebrar el referèndum de l\’1 d\’octubre. La convocatòria d\’aturada davant dels centres de treball, realitzada pels partits i entitats sobiranistes, s\’ha convertit en un petit acte improvisat amb alguns representants de l\’independentisme a la ciutat.

Xavier Corbera, portaveu d\’ERC, Víctor Puig, i Jordi Muntan, de l\’AUP, han dirigit unes paraules als assistents recordant el referèndum de l\’1-O i la mobilització de la gent i reclamant no fer \»ni un pas enrera\».

La concentració, on s\’han escoltat consignes com \»Visca la República\», ha finalitzat amb el Cant dels Segadors.