Rubí commemorarà el Dia Internacional contra la Violència Masclista el 25-N

Imagen noticia
Els regidors d’En Comú Rubí lliuraran part del seu sou a dues entitats a través d’un concurs
11 de noviembre de 2020
Imagen noticia
L’Ajuntament aprova una modificació de crèdit de més de 450.000 euros per impulsar diversos projectes
16 de noviembre de 2020

Rubí commemorarà el Dia Internacional contra la Violència Masclista el 25-N

Imagen noticia

La ciutat de Rubí se situa una vegada més a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre, amb un seguit de propostes que busquen prevenir la violència a través de la sensibilització i denunciar la violència que pateixen moltes dones.

En aquesta ocasió, el lema del 25-N és ‘Nosaltres també la patim’, un missatge que pretén fer explícit que la violència vers les dones té conseqüències per tota la societat. El lema va acompanyat per un cartell de la il·lustradora rubinenca Ruth Hernández i reprodueix quatre dones de diferents generacions envoltades per un a heure que simbolitza el patriarcat. «Commemorarem el 25-N en un context excepcional, en plena segona onada de la pandèmia de covid-19. Una pandèmia que ha confinat dones amb els seus agressors, una situació inèdita i extremadament cruel per aquestes dones que han sumat l’aïllament a la violència».

Fins a 8 dones han estat assassinades aquest any a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles. Segons les dades de la Generalitat, hi ha 5.923 dones que han estat víctimes de violència masclista al 2020 fins al mes de juny en l’àmbit de la parella. Pel que fa a l’àmbit social i comunitari, també fins al juny, el Departament d’Interior ha atès 795 víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, de les quals 287 són menors d’edat i quatre tenen més de 65 anys.

A Rubí, durant el 2020, el Servei d’Atenció a la Dona, ha tramitat set ingressos a la Casa d’Emergències, sis durant el confinament. Durant el 2019, la casa d’emergències va atendre a 4 dones. Pel que fa a l’ATENPRO, el dispositiu de telefonia mòbil que gestiona Creu Roja per a la protecció de les dones que pateixen violència, de gener a setembre se n’han tramitat 21, un 40% més que durant 2019. Des de principi d’any, s’han realitzat 1.113 entrevistes per facilitar atenció psicològica i s’han obert 83 expedients nous. Això és, un 15% més que durant el mateix període de 2019 (962). Durant el 2020 s’han realitzat 81 entrevistes per part dels serveis jurídics de l’àmbit i s’han obert 10 casos nous: «Darrere de cadascuna d’aquestes xifres hi ha una dona que pateix que ens recorda que tots els esforços per erradicar la violència masclista són pocs», ha afirmat Martínez.

Propostes adaptades a la covid-19
L’Ajuntament de Rubí a través del Servei d’Igualtat ha preparat una programació d’actes adaptada a la situació d’emergència sanitària amb l’objectiu de treballar per aconseguir un model de convivència igualitari. L’acte central de la programació, la tradicional lectura del manifest per a l’erradicació de les violències de gènere del 25 novembre (17.30 h), anirà a càrrec de dones implicades en l’eliminació de la violència masclista de diferents col·lectius de la ciutat com ara el Grup d’Ajuda Mútua, l’associació AVAN o la Fundació Vicente Ferrer. El manifest es podrà seguir en vídeo a través de les xarxes socials municipals i, si les restriccions sanitàries ho permeten, presencialment a l’Ateneu amb cita prèvia.

Com cada any, la programació suma propostes culturals i reivindicatives amb un vessant formatiu dirigit a professionals. Aquesta setmana ha tingut lloc una formació sobre la mutilació genital femenina a càrrec del i s’ha programat en línia la segona edició del curs ‘Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella’, adreçat a professionals de l’àmbit de serveis socials, sanitari, educatiu i de lleure a càrrec de Raúl Lizana, psicòleg i terapeuta infantil (24 de novembre i 1 de desembre).

Per als joves, s’ofereix a les escoles la possibilitat d’assistir al taller ‘Relacions igualitàries’, dirigit a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius i, si la situació epidemiològica ho permet, el 15 de desembre, l’alumnat de 3r i 4t ESO de les escoles que ho demanin podrà assistir a La Sala al monòleg ‘No solo duelen los golpes’, de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano. Un espectacle basat en l’experiència de la mateixa actriu protagonista que promou la reflexió crítica dels i les joves.

Rubí Jove ha preparat també un taller en línia sobre masclisme adreçat a joves entre 16 i 29 anys per prendre consciència de l’impacte del masclisme i acompanyar-los a generar un espai per a la desconstrucció i la creació de nous imaginaris de masculinitat (16, 23 i 30 de novembre). «Aquest programa és la feina de moltes persones que fan possible cadascuna de les propostes del 25N, des de la il·lustradora que signa el cartell, passant pels diferents serveis municipals i fins a les persones que hem convidat», ha explicat la regidora d’Igualtat, Yolanda ¬Ferrer.