Rubí es dota d’una guia per fer front als maltractaments a la gent gran

retirada plaques franquistes
Retiren les últimes plaques amb simbologia franquista de la ciutat
22 de julio de 2021
mapa risc incendi
Activat el nivell 3 a Rubí del Pla Alfa per risc d’incendis forestals
23 de julio de 2021

Rubí es dota d’una guia per fer front als maltractaments a la gent gran

L’Ajuntament, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ha editat una guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. La finalitat d’aquesta eina és donar suport als i les professionals de la ciutat aprofundint en el coneixement d’aquesta violència i proporcionant-los criteris i circuits per prevenir-la, detectar-la i intervenir-hi.

Des de 2020, la Diputació ha detectat 366 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació, majoritàriament dones que superen els 80 anys i tenen deteriorament cognitiu.

El document es va presentar la setmana passada en un acte a la biblioteca, que va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i Lluïsa Moret, diputada i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació.

La Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans defineix set tipus de maltractament a aquest col·lectiu: físic, emocional, econòmic, sexual, per negligència, per abandó o per privació de drets. El document descriu factors de risc, com ara tenir una discapacitat o deteriorament cognitiu, i factors de protecció com la participació activa a la comunitat, el bon suport dels membres de la família o l’atenció domiciliària entre d’altres.


L’educació en valors de respecte i dignitat sobre la vellesa i la sensibilització se situen en el primer nivell de prevenció de situacions de maltractament. En un segon nivell, el text descriu accions per aturar o reduir l’evolució de la situació de maltractament i, finalment, també assenyala recursos per tractar i rehabilitar persones que ja es troben en situació de maltractament.

El document també acompanya els i les professionals que tracten amb persones grans per conèixer els indicadors del maltractament i en fomenta l’abordatge multidisciplinari. Finalment, recull recursos jurídics i bibliogràfics.


Durant la seva intervenció, l’alcaldessa va recordar que, a través de diversos programes, el consistori promou el bon tracte cap a la gent gran i va assegurar que això també inclou tenir en compte les seves opinions, garantir que tinguin opcions d’oci i tenir cura dels seus cuidadors i cuidadores.

Víctimes especialment vulnerables
“El maltractament a les persones grans és segurament una de les formes més cruels de maltractament, perquè la víctima és especialment vulnerable”, va apuntar Martínez. L’alcaldessa creu que la guia «ens ajudarà a ser més eficaços i a millorar la coordinació entre els professionals i els diferents agents que treballen amb les persones grans per fer front a qualsevol mena de maltractament”.

L’alcaldessa amb la diputada Moret Sabidó i la regidora i les tècniques de Serveis Socials. / Ajuntament de Rubí – Laura Gómez


Martínez va agrair la feina i el compromís de l’equip del programa de Gent Gran de Serveis Socials del consistori que va detectar la necessitat de treballar amb una realitat tan invisible com el maltractament a persones grans i ha liderat el procés l’elaboració del document.

Des de la Diputació, Lluïsa Moret, va felicitar el consistori per «aquesta aposta decidia per treballar des de la perspectiva de l’envelliment actiu i la seva lluita contra l’edatisme, la discriminació per causa de l’edat”.

En el procés d’elaboració el document, l’Ajuntament ha comptat amb l’acompanyament de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a l’Ancià (EIMA). Jordi Muñoz Iranzo, jurista i president d’aquesta entitat, va tancar l’acte de presentació amb la conferència ‘Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada’. “Tothom vol envellir i ningú vol ser maltractat, per això és tan important etiquetar la vellesa amb conceptes positius”, va concloure.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *