Rubí s’adherirà a la commemoració del centenari del naixement de l’empresària, feminista i activista social Mercè Pàniker i Alemany

Imagen noticia
Els establiments comercials, de serveis o de restauració locals afectats per la crisi sanitària poden demanar ajuts de fins a 1.200 €
3 de agosto de 2020
Imagen noticia
Rubí, ciutat de colors? Escac al verd!
7 de agosto de 2020

Rubí s’adherirà a la commemoració del centenari del naixement de l’empresària, feminista i activista social Mercè Pàniker i Alemany

Imagen noticia

Rubí demanarà l’adhesió de la ciutat a la commemoració del centenari del naixement de l’empresària, feminista i activista social catalana Mercè Pàniker Alemany. Així ho va acordar la Junta de Portaveus que va aprovar una moció presentada inicialment per Esquerra Republicana de Catalunya.

Entre els acords del text també hi figura sol·licitar l’exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones amb la finalitat de visibilitzar la figura de Mercè Pàniker a la ciutat i realitzar activitats de difusió d’aquesta adhesió a les xarxes socials amb el hashtag #AnyMercePaniker, amb l’objectiu de divulgar frases per donar a conèixer el seu pensament.

Mercè Pàniker fou una de les dones pioneres a Catalunya, com a empresària i defensora dels drets de les dones, defensant sempre la importància de la independència econòmica de la dona i donant suport a les iniciatives que es van emprendre a Catalunya en favor de la petita i mitjana empresa. Va contribuir a la recuperació de la democràcia i va donar suport en la creació i desenvolupament de l’Institut Català de la Dona de la Generalitat de Catalunya en els anys 80. La seva feina ha estat reconeguda nivell europeu pel Lobby Europeu de Dones, però també, per institucions mundials com les Nacions Unides.
El 1954 s’incorporà a Pàniker SA, empresa de tints i coles fundada pel seu pare, Sri Ramuni Paniker, l’any 1922.

Fou cofundadora i presidenta de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir (AQEIC), presidenta de l’Associació de Químics de Catalunya, membre de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i membre de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI).

Pionera en l’àmbit empresarial, va promoure la igualtat de drets de les dones i defensà la independència econòmica com a element clau per a la seva autonomia. Va participar en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i fou cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a la promoció de la dona empresària.
En l’àmbit assistencial, l’any 1998, va crear la Fundació Ramuni Paniker Trust, dedicada a la promoció d’alumnat indi sense recursos econòmics.

Mercè Pàniker va ser guardonada amb la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya (2007) i la Medalla d’Argent a la millor ciutadana europea per la Fondation du Mérite Européen (2007).