Rubí s’agermana amb el municipi andalús de Villanueva de Córdoba

mossos d'esquadra
Un home que tenia una plantació de marihuana a Rubí mata un lladre que l’intentava robar
12 de abril de 2021
presentació racó llibre
Contes infantils i juvenils, molt més que un text i unes il·lustracions
12 de abril de 2021

Rubí s’agermana amb el municipi andalús de Villanueva de Córdoba

L’acte protocolari va tenir lloc la setmana passada al municipi cordovès. / Ajuntament

L’Ajuntament de Rubí ha formalitzat l’agermanament amb el municipi de Villanueva de Córdoba, situat a Andalusia. La setmana passada, en un acte protocol·lari, es van certificar els lligams de cooperació entre la corporació andalusa i la catalana. De fet, aquest acte s’havia de fer durant el 2020, coincidint amb la romeria de la Virgen de la Luna, però la pandèmia va obligar a cancel·lar-lo.

Històricament, Villanueva de Córdoba ha mantingut una estreta relació amb Rubí, que va acollir fa anys moltes persones procedents d’aquest municipi cordovès. Actualment, viuen a Rubí 390 persones nascudes en aquest municipi. El vincle existent es va promoure des de l’entitat Hermandad Cofradía de Nuestra Señora de la Luna, que el 6 d’octubre del 2019 va celebrar el 50è aniversari de la romeria a Catalunya, consolidant els llaços entre els municipis de Rubí i Villanueva de Córdova.

L’aliança institucional es basarà inicialment en tres eixos d’actuació: intercanvis entre entitats i associacions; difusió de la memòria històrica d’ambdues poblacions i les relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica. L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, va destacar “la voluntat de trobada i d’incrementar les relacions socials que potenciïn el coneixement recíproc dels habitants dels dos municipis”. Per la seva banda, l’alcaldessa del municipi andalús, Dolores Sánchez, va explicar que l’agermanament fa sentir el seu municipi “més a prop d’aquells jarotes que van haver de marxar a Catalunya i marca com a referent la celebració de la Virgen de la Luna en aquelles terres, una cosa que, a part d’un símbol de devoció, és una forma de mantenir vives les arrels”.  

virgen de la luna romeria
La romeria Virgen de la Luna és un dels punts de contacte entre els dos municipis. / J.A. Montoya

Rubí està agermanada amb nou localitats

Rubí, a més d’estar agermanada amb Villanueva de Córdoba, també ho està amb Els Guiamets, al Priorat; amb la ciutat francesa de Clichy; amb La Calahorra, a Granada; amb el poble d’Ourense Celanova; amb el municipi Boyeros, a Cuba; amb la ciutat xilena Pudahuel; amb la Daira de Guelta, ubicada al Sàhara Occidental; i amb el poble nicaragüenc d’Ocotal.