Rubí se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb diverses activitats

Imagen noticia
Més de 700 persones s’han inscrit a la Marxa Familiar
10 de noviembre de 2020
Imagen noticia
La periodista peruana Nancy Carrillo publica ‘Mundo sin fronteras’
13 de noviembre de 2020

Rubí se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb diverses activitats

Imagen noticia

Rubí participarà en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebrarà entre el 21 i el 29 de novembre. Es tracta d’una iniciativa que pretén conscienciar la població sobre la generació de residus i que en aquesta edició vol posar l’accent en l’augment dels productes d’un sol ús com a conseqüència de la pandèmia: «S’han generat molts més residus del que és habitual relacionats amb la pandèmia, com ara mascaretes, guants, productes envasats, material derivat del menjar per emportar, etc.», ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, que creu que per aquest motiu «és important que tothom en sigui conscient i pugui fer alguna acció que contribueixi a la seva reducció». Una situació que succeeix mesos abans que entri en vigor la prohibició dels productes de plàstic d’un sol ús, el 2021. A més, coincideix amb la tramitació de la llei de prevenció i gestió de residus i l’ús eficient dels recursos, tant a Catalunya com a Espanya, amb la intenció d’oferir un marc legal a les mesures orientades a reduir el consum de recursos.

Això, segons el regidor, obliga a trobar alternatives més respectuoses amb el medi natural, a reflexionar sobre el consum i a conèixer alternatives de productes que ajudin a aturar la tendència de generar cada cop més residus que no podem aprofitar.

La temàtica de la Setmana Europea també se centra en els residus invisibles, els que es produeixen durant el procés de fabricació dels productes i que no són visibles per a la ciutadania.

Per la situació de la pandèmia, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus prescindeix de la Gran Acció al carrer, que s’ha reformulat en versió virtual, combinades amb propostes a l’aire lliure.

Activitats
Es durà a terme una campanya comunicativa i de promoció de la ‘Compra sense residus’ i es donarà a conèixer la bossa reixada per a la compra de fruita i verdura, fent arribar 34.000 bosses a les llars de la ciutat. També es presentarà l’apartat web sobre Consum responsable, on es podran consultar tots els punts de la ciutat on reparar, reutilitzar o donar productes. En aquesta línia, s’han previst dues sessions dirigides a un públic familiar del joc en línia ‘Qui se l’ha menjat?’, un joc interactiu i de sensibilització sobre la prevenció de residus.

D’altra banda, el servei de Dimecres Manetes, que cada quart dimecres de mes ofereix un servei d’autoreparació de petits electrodomèstics, estarà a disposició de la ciutadania el 25 de novembre en format virtual. També en línia es duran a terme tres Ecotallers en clau de Re sobre manteniment i petites reparacions de diferents elements de la llar, com ara aspiradors i assecadors, cafeteres i reparació i upcycling de mobles. Per participar-hi, cal inscripció prèvia.

També es proposa una activitat a l’aire lliure relacionada amb l’intercanvi que es podrà fer a partir del 21 de novembre: el Trocatxé, una activitat de geocerca ubicada en un dels itineraris naturals de la ciutat i on a través de geolocalitzacions s’haurà de descobrir un tresor.

A més, durant la setmana s’establiran 11 nous punts de recollida d’oli a les escoles i instituts, completant el projecte Rubiclack a les escoles que es va iniciar ara fa un any amb les escoles públiques, impulsant el projecte d’APDRI. Enguany, s’afegeixen les escoles concertades i instituts públics. Està previst repartir 6.500 clakis entre les famílies de la ciutat.

Paral·lelament, a les dependències municipals, sota la campanya ‘Estalvia aigua, estalvia residus’, es promocionaran els punts d’aigua d’ús intern, sis del quals són fonts de nova instal·lació, recordant l’ús responsable de l’aigua. També es repartirà entre el personal municipal una ampolla reutilitzable per reduir els envasos d’un sol ús.

Per últim, es promocionarà la campanya de recollida de joguines a les Deixalleries mòbils i de Cova Solera per tal que es puguin recollir joguines per a la campanya de Nadal. També es donarà suport a l’activitat organitzada per Caçador de Trastets, sobre la recollida de residus en el medi natural.