Rubí sense abocadors i l’AUP denuncien el gestor de Can Carreras per delictes ambientals

Imagen noticia
L’Ajuntament de Sant Cugat presentarà al·legacions contra l’abocador de Can Balasc
20 de marzo de 2019
Imagen noticia
La hipocresia dels partits davant del transfuguisme
22 de marzo de 2019

Rubí sense abocadors i l’AUP denuncien el gestor de Can Carreras per delictes ambientals

Imagen noticia

La plataforma Rubí sense abocadors i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) han presentat una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient contra FSM Vertispania -gestor de l’abocador de Can Carreras- i Excavaciones y Áridos Rubí -gestor de les extractives conegudes com La 22 i La 9-.

La denúncia contra FSM Vertispania és per un delicte contra el medi ambient per activitat contaminant i greu risc o perjudici pels sistemes naturals. Un dels fonaments en els quals se sustenta la denúncia és per l’abocament de lixiviats als torrents que passen per Can Carreras. Amb les nombroses pluges de la tardor, la plataforma va descobrir una canonada que comunicava la finca amb un dels antics torrents i va presentar una denúncia als Agents Rurals, de la qual no han tingut més notícies.

Els lixiviats són el resultat de la degradació dels residus, s’han d’emmagatzemar en unes bases pel seu posterior tractament i, en cap cas, es poden abocar al medi ambient.

Pel que fa a la denúncia contra Excavaciones y Áridos Rubí, està relacionada amb el dipòsit il·legal de residus amb agreujant de clandestinitat i desobediència a l’administració. L’empresa no té llicència per abocar residus, sinó únicament per l’extracció de terres, que en el cas de La 22 fins i tot ha estat revocada per l’administració. De fet, segons la plataforma, alguns dels camions que aboquen residus estan relacionats amb serveis a l’Ajuntament: «Al juny vam entrar una instància denunciant la situació i encara no en sabem res», ha explicat Montse Rousse, membre de la plataforma.

L’entitat ecologista i la formació política esperen que la fiscalia obri diligències per investigar les dues empreses i lamenta que aquesta denúncia no l’hagi presentat l’Ajuntament. «Tots aquests fets els coneix perfectament el consistori i hauria d’haver estat ell qui presentés la denúncia», considera el portaveu de l’AUP, Jordi Muntan, que també ha criticat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, perquè entén que tracta l’assumpte de «forma superficial, quan és un tema important de salut».