Rubinencs opinen sobre l’ampliació de l’illa de vianants després de 6 mesos

Imagen noticia
Empat amb regust a derrota pel Masculí del Cent Patins
1 de febrero de 2018
S’obre concurs públic per a seleccionar un nou gerent de Proursa
5 de febrero de 2018

Rubinencs opinen sobre l’ampliació de l’illa de vianants després de 6 mesos

Imagen noticia

A principis de febrer es compliran sis mesos de l’ampliació de l’illa de vianants al centre de Rubí, una mesura amb la qual es va restringir la circulació de vehicles de forma permanent en els carrers Maximí Fornés, Pere Esmendia i Doctor Turró, a més de la incorporació de la plaça Onze de Setembre, els trams entre el carrer García Lorca, Magí Raméntol i Llobateras, per incorporar aquestes vies a la zona prioritària per a vianants. El govern de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va complir així un dels objectius del seu mandat: convertir el centre urbà en un espai més tranquil per afavorir el passeig dels ciutadans pel centre. Descobrim què n’opinen les escoles, els veïns i els comerciants després de gairebé mig any d’aplicació d’aquest tall de trànsit de vehicles.

Els comerciants
Albert Batllori, treballador del centre de repàs escolar Apunts, ubicat al carrer del Doctor Turró, explica que han rebut queixes d’usuaris que tenen dificultats per arribar al centre: “Els familiars acostumen a portar els seus fills en cotxe, marxen i tornen una hora després. Ara ja no poden deixar els fills a la porta”. Batllori afirma que amb la incorporació d’aquesta via a l’illa, l’espai d’estudi “té menys visibilitat, ja que abans hi havia molt trànsit de vehicles”, tot i que creu que és massa d’hora per valorar si l’ampliació de l’illa els ha afectat a nivell comercial. D’altra banda, des del centre opinen que no han notat un increment del pas de vianants.

Més crítica es mostra Imma Casanovas, dependenta de la llibreria El Borinot, entre els carrers Cal Gerrer i Magí Raméntol. “Sobretot els bars i restaurants mostren més concurrència de gent al carrer. Entre els comerciants es comenta que ha davallat la venda”. Segons Casanovas, sí que hi ha vianants passejant amb tranquil·litat per tota la via, però no hi ha hagut un augment de la circulació de persones, ja que no és una zona de passeig habitual. “Aquí la gent ve al Mercat o a alguna tenda i se’n torna”, sentencia. També hi ha botigues on no han experimentat gairebé canvis. La Marina, dependenta de Bolsos Serra, del carrer Pere Esmendia, afirma que veuen “més moviment de gent passejant al tram del carrer on hi ha més concentració de comerç, però de la primera cantonada de Pere Esmendia fins al Casino sí que es veu una baixada de trànsit i és un carrer més trist”.

La principal preocupació tant pels comerciants com pels seus usuaris és la dificultat per aparcar. En aquest sentit, la Marina afirma que reben queixes dels clients que venen d’altres zones de Rubí, acostumats a aparcar pel centre i que ara han de buscar pàrquings de pagament o més llunyans. Imma Casanovas explica que ella s’ha vist afectada per aquesta situació, ja que ara ha de recórrer al pàrquing de pagament. “Al mateix carrer sempre hi havia algun lloc d’aparcament i ara totes aquestes places s’han perdut”. Com a part més positiva, Albert Batllori, del centre Apunts, considera que el tall al trànsit és un gran avantatge per als vianants i usuaris del local. “El fet que els nens i nenes, adults i gent gran puguin sortir a la via sense perill de trobar-se cotxes és un gran avantatge per la seva seguretat. Ara tens la tranquil·litat que només passen cotxes de forma puntual i a més no hi ha pràcticament soroll al carrer”.

El veïnat
L’ampliació de l’illa ha afectat en diferents graus la rutina diària dels rubinencs i rubinenques, alguns dels quals veuen la decisió amb bons ulls i altres hi estan en contra. Ramón Andreo, veí del carrer Magí Raméntol explica que el tall de trànsit no l’ha perjudicat, ja que pot circular amb cotxe pels carrers habituals. Segons Andreo, la inclusió del carrer dins l’illa de vianants ha estat positiva, “ja que la gent pot caminar pel mig del carrer sense perill, els nens i els pares i mares amb cotxets poden caminar per enmig de la via sense estar pendents de la circulació, etc”.

D’altra banda, el veí del carrer de Xile Marc López no creu que aquest canvi sigui avantatjós, ja que amb “l’eliminació de les parades de bus més properes a casa meva, he deixat de ser usuari del servei, que utilitzava regularment, i ara opto per anar en cotxe”. A més, considera que “el tall del trànsit d’alguns carrers complica la circulació i és un obstacle que obliga a donar voltes per Rubí”. Altres veïns del centre com la jove Ibis Rosell consideren que l’ampliació de l’illa de vianants té la seva part positiva i negativa. “Ho veig positiu per als vianants, ja que aquests poden transitar lliurement i sense cap perill per qualsevol via. Però la part negativa és pels conductors, ja que redueix la mobilitat i ens priven l’accés a molts carrers”. Segons opina Rosell, amb aquesta remodelació urbana “l’Ajuntament mira més pels vianants i deixa a un costat les facilitats per a una millor mobilitat dels conductors i conductores”.

Les escoles
Des de l’AMPA del Pau Casals valoren positivament l’ampliació de la zona de vianants al centre de la ciutat. Jordi Verdú, un dels seus membres, explica que aquesta mesura afavoreix l’arribada a peu a l’escola i opina que “la zonificació escolar hauria de tendir a què la gent portés els seus fills a les escoles al costat de casa, afavorint el camí d’aquests infants i famílies a peu”. Segons el representant de l’AMPA, l’ideal seria que totes les famílies i els infants poguessin anar caminant a l’escola.

Quant a l’afectació pel que fa a l’arribada en cotxe al centre, les famílies del Pau Casals no s’han vist afectades de forma greu, ja que només són una part minoritària -un 30%- els que utilitzen els seus vehicles com a mitjà de transport per acompanyar els alumnes, respecte al 70% que arriben a peu. Entre les famílies que utilitzen el cotxe, sí que reconeixen que s’escolten alguns comentaris negatius a la porta de l’escola, ja que, per algunes persones, el tall del trànsit “dificulta la gestió de la mobilitat”.

Des de l’escola es mostren més crítics amb la difusió de l’Ajuntament sobre l’ampliació de l’illa. El govern local va convocar una reunió abans d’aquesta última remodelació per donar informació general dels canvis. Tot i això, Verdú considera que l’Ajuntament hauria d’haver fet una pedagogia molt més intensa: “El consistori hauria d’haver tingut un pla per explicar en profunditat què impliquen les àrees de vianants i els beneficis que comporten”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *