S’instal·len les primeres plaques fotovoltaiques del projecte d’autoconsum col·lectiu d’energia a Can Jardí

Imagen noticia
La Penya Blaugrana Ramon Llorens recollirà signatures per a tots els precandidats a la presidència del Barça
29 de desembre de 2020
Imagen noticia
Rubí és la ciutat de la comarca on més ha augmentat l’atur
11 de gener de 2021

S’instal·len les primeres plaques fotovoltaiques del projecte d’autoconsum col·lectiu d’energia a Can Jardí

Imagen noticia

L’Ajuntament de Rubí, mitjançant el Rubí Brilla, coordina el primer projecte d’autoconsum col·lectiu d’energia en un polígon industrial a tot l’estat. Amb aquesta iniciativa pionera, el govern municipal pretén avançar per complir els objectius del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, que compromet la ciutat a reduir les seves emissions en un 40% el 2030 respecte el 2005.

L’objectiu és crear una metodologia de treball que permeti la implementació accelerada de projectes d’autoconsum al sector industrial en un context d’emergència climàtica declarada. És en aquest sentit que s’ha creat el primer projecte d’autoconsum col·lectiu a partir de la col·laboració público-privada, que es caracteritza per l’agregació d’empreses per afavorir l’economia d’escala; la convocatòria d’un concurs privat per promoure la competència tècnica i econòmica entre els participants; la possibilitat de compartició d’energia entre les indústries, i l’adopció d’acords bilaterals de compra-venda d’energia (PPA) que permetin l’accés a la instal·lació a través de la ‘no inversió’.

L’any 2019 es va realitzar una tasca al polígon de Can Jardí per captar empreses interessades en incorporar autoconsum. Es van preparar els estudis tècnics i de viabilitat econòmica i es van redactar les bases pel concurs. Al febrer de 2020 es va iniciar el concurs privat per trobar l’empresa que executaria un projecte d’autoconsum per a 13 empreses del polígon de Can Jardí. Al març es van rebre 12 propostes tècnico-econòmiques. El concurs el va guanyar la UTE formada per les empreses Enertika, Zener i KM0 al mes de juny. La covid-19 va provocar que, finalment, fossin 8 de les 13 empreses inicialment interessades les que continuessin el projecte.

La potència total que s’instal·larà serà d’1,2 MWp, amb una producció total estimada de 1.852 MWh/any i 450 Tn CO2/any estalviades. Algunes de les empreses finançaran la instal·lació amb fons propis, mentre que d’altres ho faran mitjançant un contracte de compra-venta d’energia a llarg termini entre el productor i el consumidor.

Ara s’està procedint al muntatge de les instal·lacions a les vuit empreses participants. La previsió és finalitzar totes les instal·lacions durant el primer trimestre del 2021.

El projecte està obert a la incorporació de noves firmes. Per aquest motiu, s’han col·locat banderoles informatives al polígon i, al gener, és previst realitzar una reunió tècnica per captar noves indústries per incrementar la massa d\’empreses participants. En aquest sentit s’ha expressat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano: “Això és només el començament de la revolució solar als polígons industrials de Rubí. Treballem ja per estendre aquesta fórmula d\’èxit i aprofitar el gran potencial de sostre industrial d’altres polígons de la ciutat”.

Deixa un comentari