Una trentena d’edificis municipals comptaran amb plaques solars en el 2023

Xantal Gine
Les Red Stick, amb la rubinenca Xantal Giné, cau a quarts davant Austràlia
19 de julio de 2022
Josep-M.-Pijoan
Comença la campanya electoral HOLA 18!
19 de julio de 2022

Una trentena d’edificis municipals comptaran amb plaques solars en el 2023

panells solars
L’alcaldessa i el regidor Andrés Medrano, durant la presentació del projecte. / Ajuntament-Localpres

L’Ajuntament vol posar en marxa un projecte d’autoconsum energètic amb la col·locació de plaques solars en els terrats d’una trentena d’equipaments municipals. La iniciativa, que es vol que sigui una realitat el 2023, preveu la construcció d’un total de 30 instal·lacions fotovoltaiques (més d’1,5kWp), que permetran anualment produir més de 2 GWh (20% de la demanda elèctrica de tots els edificis municipals), reduir més de 528 tones de CO2 i estalviar 340.000 euros anualment.


“Tenim l’obligació de reduir les nostres emissions en un 55% per l’any 2030. Per assolir aquesta fita cal la implicació i l’esforç de tothom, però en primer terme, de la mateixa administració pública”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant la presentació del projecte davant dels mitjans de comunicació.


Entre els equipaments que formaran part del projecte hi ha el Mercat Municipal, les escoles municipals, la Biblioteca Mestre Martí Tauler, el cementiri, poliesportius o l’edifici del Bullidor. Tots ells cobriran la seva teulada de panells solars, però l’energia que aquests panells generin serà aprofitada per molts més equipaments, ja que es tractarà d’un autoconsum compartit.


En aquest sentit, l’energia produïda a la teulada de l’Escola Bressol La Bruna els caps de setmana, quan aquesta està tancada, podrà ser aprofitada per la Biblioteca. Això és possible perquè la normativa permet compartir l’energia d’una instal·lació solar amb tots aquells punts de consum elèctric situats a menys de 500 metres que es vulgui.


Segons el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, “aquest fet és molt important, ja que ens obre la porta, un cop les instal·lacions estiguin construïdes, a estudiar la possible compartició de l’energia també amb el petit comerç i els habitatges (de famílies vulnerables o no), creant així una comunitat energètica”. Per a Medrano, “el context d’emergència climàtica exigeix accelerar la transició energètica i aquest és un projecte de gran impacte”, ha sentenciat el regidor.


Per costejar el projecte, l’equip de govern portarà a aprovació al Ple ordinari del mes de juliol la sol·licitud d’un préstec de 2,5 milions d’euros per cobrir el cost de la construcció i instal·lació dels panells fotovoltaics. Alhora, per a les mateixes instal·lacions, se sol·licitarà rebre ajuts dels fons europeus (ajuts de la Diputació de Barcelona i de l’ICAEN) que poden fer reduir el període d’amortització d’aquesta inversió dels 7,3 anys a només 3 anys. La previsió de licitació i execució del projecte s’emplaça l’any 2023.


Segons l’executiu local, el fet d’executar aquest gran projecte de 30 instal·lacions, en comptes d’anar fent instal·lacions gradualment, comporta diversos avantatges com disposar de millors preus gràcies a l’economia d’escala; poder compartir energia entre equipaments, fet que implica un major estalvi econòmic; i reduir els costos associats a la gestió administrativa pública.
Recentment, l’Ajuntament també ha realitzat inversions en fotovoltaica al Rubí Forma i a l’edifici APEUS.