Activats els plans d’emergència per pluges i vent a partir del vespre

banda
Més d’un centenar de persones gaudeixen del retorn de la Banda de Rubí
22 de noviembre de 2021
Els Premis Rubeo d’Or distingiran una seixantena d’esportistes i entitats
22 de noviembre de 2021

Activats els plans d’emergència per pluges i vent a partir del vespre

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del Ventcat, el pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya i l’Inuncat, el pla especial per inundacions a Catalunya, davant un episodi de mal temps que es preveu que s’iniciï aquest vespre. 

Pel que fa al vent, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya a partir de la mitjanit d’aquest dilluns i fins demà dimarts a darrera hora bufarà vent de component est amb ratxes màximes que poden superar els 72 km/h de manera generalitzada al territori i amb especial intensitat a les comarques de la Catalunya Central i Barcelona. 

En relació a les pluges, el Servei Meteorològic preveu un episodi de xàfecs intensos a partir d’aquest vespre i durant tot el dimarts que podran superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats localment de tempesta. Les pluges començaran a descarregar inicialment al terç sud de Catalunya i s’estendran gairebé a tot el territori, amb especial intensitat al litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona i comarques de l’Ebre.

Consells davant fortes ventades

Davant d’aquesta previsió, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d’àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades.

Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. En general es recomana evitar aquells desplaçaments que no siguin imprescindibles.

Consells en cas de pluges intenses

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar l’avís de pluges intenses i d’acumulació de pluja a tots els municipis afectats.

Als municipis, es demana que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables, així com també preveure espais d’acollida per si fos necessari. Cal retirar amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

En termes generals, es recomana reduir al màxim la mobilitat i en tot cas, extremar la precaució en els desplaçaments, i també evitar al màxim les activitats a l’aire lliure durant les hores en què es preveuen les pluges més intenses.

Cal evitar creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.