Alcaldes de la comarca denuncien els reiterats talls de llum que s’estan produint

Imagen noticia
L’Ajuntament reimplementa el projecte Alcaldia als barris en petit format
19 de enero de 2021
Imagen noticia
EdRa posa en marxa el concurs de màscares de Carnaval a Instagram
22 de enero de 2021

Alcaldes de la comarca denuncien els reiterats talls de llum que s’estan produint

Imagen noticia

Fa setmanes que els comerciants del centre de la ciutat s\’estan veient obligats a aguantar talls de llum constants, especialment durant la campanya de Nadal. Una situació que agreuja encara més la delicada situació en què ja es troben aquests establiments, molt afectats per la crisi de la covid-19. Sembla, però, que no es tracta d\’una situació aïllada a Rubí, sinó que també s\’ha produït en altres localitats del Vallès Occidental.

Un total de 14 alcaldes del Vallès Occidental han denunciat aquests talls indiscriminats de llum als seus municipis i la manca de resposta de la companyia distribuïdora del fluid elèctric, Endesa. Divendres, a través d\’una roda de premsa conjunta, els màxims responsables municipals van exposar la situació i van denunciar la manca de manteniment de les instal·lacions elèctriques.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va explicar que \»els talls de llum al Vallès Occidental no són una situació puntual en moments d\’alta demanda elèctrica, sinó que han afectat i afecten diferents municipis\». Giménez va insistir que la situació s\’ha agreujat per la pandèmia i la major demanda d\’energia per les baixes temperatures: \»Des de la comarca, exigim un millor manteniment de les instal·lacions elèctriques, no només correctiu, sinó també preventiu, perquè aquestes situacions no passin en el futur\».

Els alcaldes han acordat reactivar la Taula de pobresa energètica, creada el 2016 per \»demanar que les companyies elèctriques afectades expliquin quina és la planificació d\’inversió\».

Talls de llum reiterats a Rubí
Durant el darrer any a Rubí s\’han produït diferents talls de llum, alguns dels quals han generat situacions molt complicades als comerciants i als veïns. Al centre, aquesta situació fa anys que es repeteix durant l\’època de Nadal, afectant els comerços i els negocis de la zona. \»La ciutat ha tingut talls intermitents, que s\’han allargat en el temps en un eix comercial molt important com és el centre de la ciutat. Però en els darrers dies també se n\’han produït altres, de molta durada, a diverses urbanitzacions\», ha explicat l\’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, que ha afegit que això provoca \»una situació molt difícil per a moltes famílies\», especialment pel fred. També ha explicat que han intentat treballar amb la companyia i que de moment \»no ha estat possible\». Segons l\’Ajuntament, el consistori s\’ha posat en contacte amb Endesa en múltiples ocasions per demanar solucions de caràcter urgent, reclamant informes sobre la situació real, sense èxit. \»Exigim a la companyia que la receptivitat per escoltar-nos i poder treballar aquesta situació sigui la què s\’espera i ens sumem a la reivindicació col·lectiva per reclamar millores a la xarxa\».

Afectació
L\’afectació més important dels talls de llum ha estat al centre de la ciutat, amb 10 incidències en els últims dos mesos, totes en horari comercial i durant força temps. Al Mercat s\’han produït tres incidències en el darrer mes i en el darrer any, s\’han produït més de cinc talls a Les Torres i més de 10 a la zona de la plaça Doctor Pearson. Al 25 de Setembre s\’han produït més de dos talls, a Can Mir, més de tres i a La Llana, més de dos. A més, durant el darrer mes, s\’han produït talls intermitents de més de 3 hores a Can Solà.

Per aquest motiu, l\’Associació de Comerciants, Serveis i Restauració de Rubí fa setmanes que denuncia la situació, que es va agreujar durant la campanya de Nadal. Des de l\’entitat, expliquen que són molts els dies que han patit aquestes interrupcions, algunes vegades de quatre o cinc hores de durada i en algunes ocasions, amb talls de llum que han durat tot el dia. D\’altra banda, l\’entitat també vol denunciar la resposta que els ofereix Endesa habitualment: \»Quan hem hagut de contactar amb la companyia per tal d\’avisar-los del tall, per defecte ens responen que es tracta d\’una avaria particular i que si han de desplaçar un tècnic, haurem d\’abonar 80 euros per aquest concepte. Nosaltres sabem perfectament que som molts els afectats, tant comerços com veïns\». També l\’entitat, Autònoms de Rubí fem Pinya lamenta la situació, que impedeix als comerciants atendre els seus clients amb normalitat i oferir bé el servei.