Comencen les sessions a la fresca del Dimecres Manetes als jardins de l’Ateneu

render 25 setembre - còpia
Aprovat el projecte executiu per construir el nou edifici polivalent al camp de futbol del 25 de Setembre
7 de juny de 2021
centenari casal
Reconeixement al Casal Popular pel seu centenari
8 de juny de 2021

Comencen les sessions a la fresca del Dimecres Manetes als jardins de l’Ateneu

L’Ajuntament impulsa aquest servei d’autoreparació d’aparells elèctrics o electrònics. / Ajuntament

El Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament de Rubí ha ampliat aquest 2021 el nombre de sessions de l’activitat Dimecres Manetes amb l’objectiu de continuar fomentant la cultura de la reparació de productes. Aquest servei gratuït té una periodicitat setmanal des del passat mes de març i, amb l’arribada del bon temps, trasllada el taller als jardins de l’Ateneu.

El Dimecres Manetes és un servei basat en el concepte dels Cafè Repair estesos per tota Europa. El seu objectiu és promoure la cultura de la reparació i del manteniment de petits estris elèctrics i electrònics i evitar que aquests objectes esdevinguin residus abans d’hora. El servei està gestionat per Solidança, una entitat que promou la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social a través d’activitats vinculades a la gestió de residus i a l’economia circular.

Sessions d’estiu a la fresca

Des de la setmana passada, les sessions d’estiu es fan a l’aire lliure, a l’exterior de l’Ateneu. Aquest canvi d’escenari permet aprofitar l’entorn d’aquest equipament modernista i gaudir de la reparació a la fresca, en un espai ampli i agradable. El servei té sessions matinals (de 10 h a 13 h), que coincideixen amb el primer dimecres de cada mes. La resta de jornades es fan a la tarda, de 18 h a 21 h. Per a participar al Dimecres Manetes, cal inscriure’s prèviament i escollir la franja horària en què es vol dur a terme l’activitat a través de la web www.rubi.cat/dimecresmanetes.

Reparar abans de llençar

Els aparells elèctrics i electrònics ens faciliten la vida quotidiana però, un cop s’espatllen, són residus catalogats com a perillosos, ja que contenen infinitat de substàncies, la majoria tòxiques. En molts casos, la seva recuperació o taxa de reciclatge és molt baixa.

Cada dia, les deixalleries s’omplen d’objectes als quals se’ls podria haver allargat la seva vida amb petites reparacions. A Rubí, durant el 2020, s’han recollit 45.000 kg de residus elèctrics i electrònics. Aquest tipus de residus és el que augmenta més ràpidament al món, a un ritme anual del 5%, ja que els aparells tenen un cicle de vida cada cop més curt. I és que, en moltes ocasions, la indústria planifica la fi de la vida útil d’un producte, de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d’un període de temps calculat prèviament pel fabricant. A aquest mètode d’estimulació del consum se l’anomena obsolescència programada. Aquesta pràctica, poc respectuosa amb el medi ambient, suposa un gran consum de recursos i genera grans quantitats de residus.

Deixa un comentari