Consulta pública per modificar el PGO al voltant de la zona del Vapor Nou

teatre joan pera
Joan Pera torna a Rubí per presentar el seu hilarant ‘Master xof’
27 de abril de 2022
toni garcia
Toni García tornarà a ser el candidat de Veïns per Rubí, que renova la seva imatge
28 de abril de 2022

Consulta pública per modificar el PGO al voltant de la zona del Vapor Nou

Redacció

L’Ajuntament de Rubí ha iniciat una consulta pública a través de la plataforma digital Rubí Participa amb l’objectiu de recollir propostes abans d’abordar la modificació del Pla General d’Ordenació (PGO) en l’àmbit del Vapor Nou. La intenció del govern és destinar aquesta zona a usos residencials i terciaris.

Concretament, segons apunta la documentació publicada, es tracta d’un ajust que busca contribuir a la consolidació de teixit residencial situat a la llera dreta de la riera i incorporant-hi la possibilitat de desenvolupar noves activitats econòmiques. A més, la modificació hauria de permetre la cessió de nous espais lliures i equipaments i la recuperació del torrent de Xercavins com a nou espai verd.

La zona del Vapor Nou és ara mateix un espai força degradat per l’abandonament parcial de construccions que hi ha a la zona. Als anys XX, aquesta àrea de Rubí era majoritàriament l’espai on s’ubicaven diverses fàbriques, entre les quals el Vapor Nou, la més emblemàtica de totes.

Ara, l’Ajuntament vol potenciar una rehabilitació urbana a l’indret, desplaçar les activitats industrials que encara es despleguen i convertir-les en altres tipus d’activitats econòmiques. També es vol així evitar la degradació dels elements catalogats, com el mateix Vapor Nou, que podria tenir altres usos. La transformació de l’entorn del torrent de Can Xercavins és un altre dels objectius de la modificació del PGO. L’Ajuntament vol transformar aquest entorn en un espai de lleure i esbarjo i millorar les connexions entre els barris de l’entorn amb el centre de la ciutat.

Finalment, el consistori també creu que cal fer aquesta modificació per corregir la situació de perillositat hidràulica en què es troba gran part del recinte del Vapor Nou, a causa de la seva situació propera al torrent de Can Xercavins, i el consegüent risc d’inundació.

De moment, només s’han recollit tres propostes relacionades amb aquesta consulta, ja que l’Ajuntament no ha fet cap mena de publicitat sobre aquest procés participatiu. 

Una de les propostes és precisament de la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, que demana a l’Ajuntament que incorpori a la documentació la memòria de què vol fer l’Ajuntament a la zona per tal que la ciutadania pugui fer aportacions. Les altres dues propostes demanen crear un espai per a joves i un altre relacionat amb l’art i el disseny.

El Vapor Nou, un complex emblemàtic 

El conjunt d’edificis coneguts com a Vapor Nou és un complex industrial emblemàtic de la ciutat, avui en dia pràcticament en desús. A finals del segle XIX es va ubicar en aquests terrenys una fàbrica tèxtil de velluts, que va quedar molt afectada per la rierada del 1962 i que finalment va cessar l’activitat a Rubí quatre anys més tard. Actualment, a la parcel·la, de més de 10.000 m2, s’hi conserven la xemeneia, quatre naus, l’assecadora i la casa del propietari.

La idea de reformar tota aquesta zona no és nova, fa poc més d’una dècada, l’anterior alcaldessa, Carme García, ja va projectar que en un futur la ciutat hauria d’invertir per transformar aquesta antiga fàbrica en un gran complex cultural, on entre altres s’hi hauria d’instal·lar el museu. Fa uns anys també es va considerar la possibilitat d’ubicar-hi el nou edifici dels jutjats. La Generalitat fins i tot va arribar a licitar un contracte d’arrendament que encaixava amb un edifici com el Vapor Nou, però finalment el projecte tampoc va prosperar.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES