El govern descarta rebaixar-se el sou per dedicar-lo a mesures contra la crisi

Imagen noticia
Els sindicats de l’Ajuntament demanen al govern més mesures de prevenció del contagi
7 de mayo de 2020
Imagen noticia
Obrir el pont del Carrer Sant Joan
11 de mayo de 2020

El govern descarta rebaixar-se el sou per dedicar-lo a mesures contra la crisi

Imagen noticia

Els quatre partits de l’oposició, Esquerra Republicana, Ciutadans, l’AUP i Veïns per Rubí han portat al Ple una proposta per rebaixar el sou dels regidors i els càrrecs de confiança i destinar l’estalvi a pal·liar els efectes de la crisi econòmica. Una proposta que també contemplava retallar el 50% del pressupost en representació institucional.

El govern, format pel PSC i En Comú Podem, ha votat en contra d’aquesta iniciativa, ja que considera que no és necessària la rebaixa per dotar els ajuts i plans que el consistori vol impulsar. «Això no és cap solució i és incoherent, cal valorar la cosa pública, no retallar-la», ha defensat el regidor socialista Moisés Rodríguez, que també ha instat als regidors a actuar si consideren que la retribució és desproporcionada: «Si algú creu que cobra massa que entri una instància a l’Ajuntament i ho digui», i posteriorment ha afegit que els regidors del PSC «viuen la política com una professió».

Des de les files d’En Comú Podem han recordat que ells no estan d’acord amb les retribucions, però que forma part del pacte de govern i que ells ja tenen el seu propi codi ètic amb limitacions salarials.

Pel que fa a l’oposició, no ha perdut l’oportunitat d’atacar al govern per aquesta negativa a rebaixar-se el sou. Cañizar ha dit que la proposta de la moció era «assenyada i coherent» i que està clar que «els regidors cobren massa», mentre que Roberto Martín, de Cs, ha demanat al govern un «exercici d’empatia» i li ha retret que estiguin al càrrec per lucrar-se: «La política no és una professió, és política».

El PSC i Cs tomben una moció que demanava investigar la presumpta corrupció del rei Joan Carles I
Esquerra Republicana i En Comú Podem han portat al Ple una moció que demanava obrir una comissió d’investigació per la presumpta corrupció del rei Joan Carles I, després que diversos mitjans estrangers publiquessin un suposat cas de blanqueig de diners del monarca a Suïssa: «Demanem que s’obri una investigació sobre els diners que el rei Joan Carles I té a Suïssa», ha explicat Sandra Casas, d’ERC. Betlem Cañizar, de l’AUP, ha qualificat la «institució de caduca» i «podrida», mentre que Andrés Medrano, d’En Comú Podem, ha defensat que tothom «ha de ser igual davant la llei», motiu pel qual «cal que s’investigui la corrupció» del rei emèrit.

La moció no ha estat aprovada perquè el PSC i Ciutadans hi han votat en contra. Veïns per Rubí s’ha abstingut.

Pel que fa al PSC, el regidor Moisés Rodríguez ha afirmat que «això ara no toca», mentre que el regidor de Ciutadans, Roberto Martín, ha recordat que van ser el PSOE, el PP i Vox els qui van votar al Congrés en contra d’aquesta comissió d’investigació, però ha tancat files «en la defensa de la corona i el rei».

No hi haurà plus salarial pels treballadors municipals exposats
Ciutadans ha presentat una moció que, entre altres qüestions, demanava gratificar amb un complement salarial els treballadors municipals que han estat més exposats durant la crisi de la covid-19. Segons el govern local, aquesta mesura seria il·legal i per tant no es pot aplicar.

La moció també demanava condemnar l’estigmatització que han patit alguns treballadors de serveis essencials per part del seu veïnat, i exigia a l’Ajuntament que garanteixi els equips de protecció i els protocols de seguretat, entre altres.

El text no ha estat aprovat perquè el PSC, En Comú Podem i l’AUP hi han votat en contra, mentre que Esquerra s’ha abstingut i Ciutadans i Veïns per Rubí han votat a favor.