ERC demana tancar l’abocador de Can Canyadell al Ple i el govern anuncia un estudi jurídic independent

festa major
La Festa Major recupera el seu format amb prop de 200 activitats
23 de junio de 2022
El camí ple d’obstacles d’una família colombiana per aconseguir asil polític
23 de junio de 2022

ERC demana tancar l’abocador de Can Canyadell al Ple i el govern anuncia un estudi jurídic independent

El Ple del mes de juny, celebrat dimarts a la tarda, va tenir com a protagonista, entre altres qüestions, el conflicte que hi ha entre Esquerra Republicana, principal grup de l’oposició, i el govern de la ciutat, format pel PSC i En Comú Podem, sobre el funcionament de l’abocador de terres i runes de Can Canyadell.

Fa uns dies Esquerra va alertar que la llicència que té Puigfel per entrar terra i runa en aquesta finca està caducada i que, a més, ha superat més del doble de la capacitat autoritzada inicialment. Dimarts, la formació republicana va portar la qüestió al Ple per demanar que es tanqui l’abocador, una proposta que va rebre el suport de la resta de grups de l’oposició, però que no va prosperar perquè tant socialistes com comuns hi van votar en contra.

El regidor socialista Rafael Güeto va insistir que “la llicència és vigent”, tal com va anunciar l’Ajuntament a través d’un comunicat en resposta a les acusacions, i també va recordar que “la responsabilitat dels residus impropis que hi pugui haver a l’abocador és competència de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)”.

Tot i això, l’edil del PSC va informar que l’Ajuntament ha demanat un “dictamen jurídic independent” per resoldre alguns dels dubtes que envolten l’abocador de Can Canyadell. Segons Güeto, aquest document podria estar llest en les pròximes setmanes i es presentarà a la Taula d’Abocadors.

Els dubtes que hi ha sobre la taula són presumiblement si la llicència és o no vigent i perquè l’Ajuntament encara no ha contestat la sol·licitud d’ampliació que va fer l’empresa el 2017 per demanar permís per abocar el doble de residus argumentant un error en el càlcul de la finca.

“Qui es farà responsable d’aquest desgavell durant tots aquests anys? On ha estat l’Ajuntament des del 2014? Són vostès qui havien de fer el control i defensar els interessos dels rubinencs”, aquests van ser alguns dels retrets del portaveu d’ERC, Xavier Corbera, a qui les explicacions del govern no van convèncer.

La resta de grups de l’oposició també van criticar el govern i fins i tot van demanar a Esquerra que, si es demostra que l’executiu ha comès una negligència, portin el cas als tribunals. “És tot molt estrany, com tot el que té a veure amb les activitats vinculades als abocadors a Rubí. Fa la sensació que hi ha hagut una deixadesa de funcions i podria transcendir a responsabilitats penals”, va expressar el regidor de Veïns per Rubí, Toni García.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES