Ficosa presenta un ERO per acomiadar una vintena de treballadors, la majoria de Rubí

Cn Rubí masculí
El Femení del CN Rubí acaba setè a la lliga i el Masculí, més a prop de la promoció
5 de mayo de 2021
can balasc
Rubí sense abocadors demana al govern una moratòria mentre s’aprova la nova llei de residus
5 de mayo de 2021

Ficosa presenta un ERO per acomiadar una vintena de treballadors, la majoria de Rubí

L’empresa Ficosa, que havia estat durant molts anys a Rubí i que ara té la seu a Viladecavalls, ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per tal d’acomiadar 22 treballadors de la plantilla, la majoria dels quals són rubinencs. Ficosa forma part de la multinacional Panasonic, que té gairebé el 70% de l’empresa, i els representants de la plantilla han denunciat la indefensió que els suposa haver d’afrontar aquest procés contra una empresa d’aquestes característiques: “Estem indefensos davant d’una multinacional que agredeix directament els drets dels treballadors i que vol fer fora 22 persones, que al final acabaran sent més. És una vergonya”, ha explicat Alberto López, el president del comitè d’empresa.

L’origen del conflicte laboral és complex i hi ha diversos aspectes que cal tenir en compte. En primer lloc, l’empresa, des del trasllat de Rubí a Viladecavalls, ha volgut rebaixar els drets dels empleats integrant-los en altres societats del mateix grup empresarial, fet que els treballadors no volen acceptar de cap manera: “Ficosa ens va vendre la fusió a Viladecavalls com una sola empresa i ens han pres el pèl. Van dir que farien productes de més valor afegit i els fan, però amb una altra gent. Nosaltres per treballar en aquestes empreses ens hem de baixar les condicions i no ho farem”, ha explicat Sánchez.

L’empresa aposta per dur la feina al Marroc, a Turquia i a Polònia i nosaltres encara els donarem fons europeus perquè ho facin»

Alberto López, president del comitè d’empresa de Ficosa

En segon lloc, la companyia va iniciar fa anys un procés de deslocalització, enduent-se part de la producció a altres països per tal de retallar costos. A més, el president del comitè recorda que tot això està succeint mentre l’empresa té la intenció de cobrar fons europeus: “L’empresa aposta per dur la feina al Marroc, a Turquia i a Polònia i nosaltres encara els donarem fons europeus perquè ho facin”.

I en tercer lloc, segons apunten els representants sindicals, Ficosa està contractant treballadors a través d’empreses de treball temporal, que són els que acaben fent la feina de la plantilla i així poder justificar l’ERO que es va presentar el 8 d’abril. A més, els representants dels treballadors temen que aquesta situació acabi afectant els 51 treballadors d’aquesta empresa, la meitat dels quals són de Rubí: “Als treballadors que venim de Rubí, que som els més antics, ja no ens volen, ara aposten per empreses de treball temporal, subcontractes i treball escombraria”, lamenta Sànchez..

Per tot això, els treballadors han iniciat una vaga, que realitzen tots els dimecres i divendres. En paral·lel, fan accions reivindicatives com la visita al consolat de Japó a Barcelona per informar al cònsol sobre la situació i demanar a Panasonic que doni la cara. Una reivindicació que els representants sindicals també fan a les administracions públiques.

Reguant ficosa
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant s’ha trobat amb representants sindicals de Ficosa. / Núria Hueso

Visita de la diputada Eulàlia Reguant

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, s’ha reunit amb el comitè d’empresa i els responsables sindicals per conèixer quina és la situació laboral de Ficosa. La portaveu de la CUP ha criticat la política industrial de la Generalitat durant els darrers anys i ha exigit que posi condicions a les empreses que hagin de rebre fons europeus: “No es poden donar fons europeus a empreses que acomiaden a treballadors. Si Ficosa vol formar part del gran projecte liderat per Seat de fabricació de bateries elèctriques, no té cap sentit que acomiadi gent. Per tant, si l’administració pública dona diners a l’empresa, també ha de garantir que aquesta conservi els llocs de treball i que aquests siguin de qualitat”.

La diputada també ha demanat que “s’aturi l’ERO i el xantatge als treballadors per subrogar-los a una altra empresa rebaixant els seus drets laborals”, i ha demanat a l’administració catalana que “replantegi i reformuli la política industrial i econòmica del país”. La CUP aposta per impulsar un “un pla nacional de la indústria que aposti per l’economia circular i ecologista, que tingui en compte l’entorn i que destini inversió pública a garantir llocs de feina”, segons ha manifestat Reguant.