Rubí sense abocadors demana al govern una moratòria mentre s’aprova la nova llei de residus

Ficosa presenta un ERO per acomiadar una vintena de treballadors, la majoria de Rubí
5 de mayo de 2021
cal met lleó
Un incendi crema part de Cal Met Lleó, una casa declarada Bé Cultural d’Interès Local
6 de mayo de 2021

Rubí sense abocadors demana al govern una moratòria mentre s’aprova la nova llei de residus

Imatge del futur abocador de Can Balasc i al fons, les torres d’alta tensió properes a la subestació elèctrica. / Arxiu (Carla Abril)

L’entitat Rubí sense abocadors, que està integrada dins de la plataforma Residu Zero, ha demanat al govern català una moratòria a l’hora de donar permisos i llicències relacionades amb la gestió de residus. Una moratòria que hauria d’impedir, per exemple, l’inici de l’activitat a l’abocador de Can Balasc fins que no s’aprovi la nova legislació: “Demanem una moratòria mentre no s’aprova la nova llei de residus perquè les infraestructures no entrin en contradicció amb aquesta llei quan s’aprovi, ja que entenem que serà més restrictiva que l’anterior i que, en canvi, les infraestructures són les mateixes”, ha explicat Montse Rousse, de la plataforma.

Per Rousse, la clau de tot és anar a l’origen del problema, és a dir, als productes que no es poden recuperar ni reciclar i sancionar les empreses que els comercialitzen per avançar cap a un nou model, on els residus siguin mínims. Només així s’aconseguiria acabar o minimitzar amb el gran impacte ambiental que tenen els abocadors com el que es vol posar en marxa a Can Balasc o com el que ha estat durant anys funcionant a Can Carreras: “Es tracta de no generar tants residus, el problema són les empreses productores que posen al mercat productes que no es poden recuperar ni recular. Cal penalitzar-los”.

La plataforma ha rebut el suport del diputat de la CUP Xavier Pellicer, que ha visitat Rubí i s’ha mostrat contrari al projecte de l’abocador, però també a la línia d’alta tensió projectada per una empresa privada entre Maials i Rubí per transportar energia verda. “Cal fer un plantejament coherent amb l’anomenada transició ecològica, que els queda tan bonic a la boca, però tan lluny en la realitat. És necessària una planificació clara de la producció energètica que ha de ser no només neta, sinó que no ha de trinxar el territori i ha de ser equilibrada segons les necessitats de cada lloc”.

Pellicer també ha criticat el fet que es deixi en mans d’iniciatives privades, com ara el projecte de la línia d’alta tensió o l’abocador de Can Balasc, la gestió del territori: “Cal un gir de 180 graus en les polítiques de defensa del territori, perquè sinó no ens quedarà territori per defensar ni salvar”.