La inseguretat a Rubí

La gimnasta Sònia Ruiz es proclama subcampiona d’Espanya en terra
14 de diciembre de 2021
El Juventud 25 de Septiembre torna a empatar tot i ser superior
14 de diciembre de 2021

La inseguretat a Rubí

Toni García. Regidor de Veïns per Rubí

Malauradament, les dades de delictes registrats en el nostre municipi en els nou primers mesos de l’any, ens deixen una sensació preocupant.

Fa un any alertàvem en un article de la sensació creixent d’inseguretat al nostre municipi en els últims anys, al mateix temps que s’havien reduït les plantilles de policia local i Mossos d’Esquadra: aquesta sensació, ara es tradueix en dades objectives.

Després del lamentable assassinat d’un comerciant de Rubí el passat mes d’octubre, es va convocar d’urgència una Junta Local de seguretat extraordinària, on les forces de seguretat ens van explicar les dades dels nou primers mesos d’aquest any, on destacava l’increment d’un 19% dels delictes respecte de l’any 2019 (l’any 2020 no serveix com a referència vàlida per la pandèmia), al mateix temps que se’ns informava que la taxa de delictes per habitant es situava per sota de la mitjana de Catalunya, fet que no ens tranquil·litza si analitzem amb detall algunes dades.

Segons les dades del Ministeri de l’Interior, en nou mesos s’han produït 211 robatoris amb força en domicilis o establiments (4 cada 5 dies de mitjana), 540 furts (2 diaris), 56 subtraccions de vehicles, 17 delictes de tràfic de drogues, 26 delictes contra la llibertat sexual, 1 homicidi i 2 en grau de temptativa.

Amb aquestes dades ens hem de reiterar en la necessitat de disposar dels efectius policials suficients, tant de policia local com de Mossos d’Esquadra, d’acord amb el nombre d’habitants de la nostra ciutat. Hem de recordar que en l’àmbit local, segons la llei de policies locals de Catalunya, aquestes tenen competències en vigilància i seguretat ciutadana, i la responsable màxima i directa del cos policial és, per llei, l’alcaldessa.

Per això reclamem a l’alcaldessa que assumeixi la seva responsabilitat en reclamar al govern de l’Estat que ens permeti augmentar la plantilla de la policia local fins a 1,5 efectius per cada mil habitants, que els efectius policials disposin dels mitjans tècnics per desenvolupar les seves funcions en condicions dignes, de tal manera que no marxin tants efectius a altres poblacions una vegada han aconseguit plaça a Rubí, i que es disposi d’un pla estratègic per millorar totes les carències i impulsar polítiques preventives de seguretat.

També hem de reclamar a l’Estat polítiques i canvis legals per lluitar contra la reincidència i la multireincidència, treballant per la reinserció dels delinqüents.

Més enllà de l’àmbit policial, són imprescindibles, per millorar la situació en el futur, polítiques actives de joventut, de civisme, d’educació, de lluita contra l’exclusió social, de lluita contra la desigualtat, així com garantir de forma real i efectiva la igualtat d’oportunitats.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES