La residència i centre de dia El Cel de Rubí participa en un projecte amb la Fundació Estivill Sueño per millorar el descans dels usuaris

Imagen noticia
‘Persones essencials’, lema de la commemoració a Rubí del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional
2 de diciembre de 2020
Imagen noticia
Torna el Vespre de Jazz i Lletres a l’Ateneu amb l’escriptora Alba Luz com a convidada especial
4 de diciembre de 2020

La residència i centre de dia El Cel de Rubí participa en un projecte amb la Fundació Estivill Sueño per millorar el descans dels usuaris

Imagen noticia

La residencia i Centre de Dia El Cel de Rubí del Grup Rubí Social ha posat en marxa aquest curs un nou projecte d’investigació junt amb la Fundació Estivill Sueño, una iniciativa que té com a objectiu millorar el descans nocturn dels usuaris i usuàries del centre, a través de la luminoteràpia.

Des d’El Cel de Rubí expliquen que les persones grans estan patint molt especialment la pandèmia actual per la seva vulnerabilitat. El confinament els impedeix sortir a l’exterior de manera habitual, fet que redueix substancialment la seva activitat i l’exposició a la llum natural. Això els genera una alteració dels seus bioritmes. La llum és el senyal extern més important que sincronitza la segregació de melatonina, l’hormona que avisa que és hora de dormir. La falta de regulació de la melatonina amb un ritme repetitiu cada 24 h provoca desordre en els horaris de son i en la seva profunditat i capacitat reparadora.

Aquest fet és encara més greu en el cas de les persones grans amb demència, ja que tenen una arquitectura de la son més superficial, amb fragmentació i dificultat de conciliació i els seus bioritmes són més dèbils.
Per tot això, aquesta residència rubinenca ha engegat el projecte per millorar la son i el descans dels usuaris a través de la luminoteràpia. La iniciativa consisteix en l’estudi de la son a través d’actigrafia, un rellotge que mesura l’activitat durant el dia i la nit per predir la son.

Posteriorment, aplicaran luminoteràpia 40 minuts al dia durant tres setmanes mitjançant un dispositiu amb mode d’ulleres, que han estat cedides desinteressadament per GoAYO.

Finalment, es mesuraran els efectes terapèutics després de tres setmanes per veure si hi ha hagut canvis en l’activitat diürna-nocturna i en la simptomatologia derivada de les malalties o deterioraments cognitius. Es prendran com a referència la son, els horaris regulars d’aquesta son, la somnolència durant el dia, l’ansietat i l’agitació.

Des d’El Cel de Rubí apunten que «amb aquest projecte continuarem amb la nostra línia de treball potenciant teràpies no farmacològiques que contribueixin a una millora de la qualitat en la vida de les persones grans».