La Riera que volem proposa transformar la C-1413 en una via urbana per reduir la contaminació acústica i ambiental

premis sambori
Quatre rubinencs guanyen el Premi Sambori de narrativa escolar
18 de mayo de 2021
la vampira de barcelona
La pel·lícula triomfadora als Gaudí, ‘La vampira de Barcelona’, s’estrena a La Sala
18 de mayo de 2021

La Riera que volem proposa transformar la C-1413 en una via urbana per reduir la contaminació acústica i ambiental

La C-1413 és una via amb molta contaminació acústica i atmosfèrica, segons l’estudi. / Ferran Ybargüengoitia

El col·lectiu La Riera que volem ha fet públic un estudi independent realitzat per dos membres del seu col·lectiu que proposa transformar la C-1413 en una via urbana, amb dos carrils de circulació i una gran vorera per passejar, que podria incloure carril bici segregat. L’informe, redactat pels rubinencs Ignasi Mir, enginyer de camins i industrial, i Mireia Gascón, doctora en epidemiologia ambiental, assenyala que el pas de la C-1413 per la Riera genera contaminació acústica i atmosfèrica als veïns que viuen en l’entorn d’aquest eix viari.

L’estudi assegura que la contaminació provocada pels vehicles està molt per sobre dels llindars marcats per l’Organització Mundial de la Salut. Segons l’informe, la intensitat acústica sovint supera el doble del límit màxim indicat per la normativa municipal (60 dB de dia i 50 dB de nit). A més, els efectes de la contaminació atmosfèrica a llarg termini fan augmentar considerablement el risc d’emmalaltir o morir prematurament per als qui viuen més a prop de la carretera.

L’estudi opta per reduir a dos sentits la circulació i ampliar la vorera, que podria tenir un carril bici segregat.

Per aquest motiu, l’estudi opta per transformar la C-1413 en una via urbana, eliminant el trànsit de vehicles pesants i reduint la velocitat màxima als 30 km/h. Això permetria guanyar espai per a les persones i els vianants i, de retruc, reduir els valors de contaminació atmosfèrica i acústica actuals. Segons els dos tècnics, la contaminació acústica podria reduir-se fins a un 70%, mentre que les partícules PM10, podrien decaure en un 60% al tram més cèntric de la carretera. Segons aquest estudi, les conseqüències per a la mobilitat no afectarien massa al veïnat, ja que han calculat que el desplaçament entre el Rubí Forma i l’Escardívol només tindria un increment de 20 segons.

El col·lectiu La Riera que volem creu que no és necessari esperar a l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per impulsar aquesta transformació, ja que no suposa un canvi en la planificació urbanística. També recorden que aquesta proposta ja s’incloïa en el POUM tombat.