L’Ajuntament edita una guia d’acollida destinada a les persones nouvingudes

ple3 copia
Molts retrets i gens de debat en el Ple extraordinari de l’estat de la ciutat
12 de junio de 2021
fp dual localpres
L’Ajuntament contracta una desena de persones que estudien FP dual
14 de junio de 2021

L’Ajuntament edita una guia d’acollida destinada a les persones nouvingudes

El regidor Pau Navarro i l’alcaldessa, Ana M. Martínez, en la presentació de la iniciativa. / Ajuntament-Localpres

Les persones que arriben a la ciutat procedents de l’estranger rebran una guia d’acollida editada per l’Ajuntament i que conté informació bàsica i útil per a la seva arribada a Rubí. La publicació recull les gestions i tràmits més freqüents, com per exemple l’empadronament, l’assessorament jurídic d’estrangeria o qüestions relacionades amb la residència temporal, l’assistència sanitària, l’educació o serveis socials. La publicació també ofereix informació sobre activitats esportives, culturals, educatives i de lleure.

El document s’ha editat en paper i en cinc llengües: català, castellà, francès, anglès i rus i properament també s’editarà en àrab i urdú. S’han imprès 2.500 exemplars, 500 en cada idioma. També existeix la versió digital que es pot consultar al web de l’Ajuntament. “Que la ciutadania conegui els seus drets i deures és un requisit indispensable per gaudir en plenitud de la ciutat i també una forma de reconèixer els nous veïns i veïnes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret”, explica l’alcaldessa, Ana M. Martínez. Per la seva banda, el regidor de Ciutadania, Pau Navarro, ha explicat que “els diferents serveis d’atenció a la ciutadania són la primera presa de contacte entre administració i ciutadania. És des d’aquesta primera línia que es detecten moltíssimes situacions on l’administració pot intervenir per millorar la vida dels nostres veïns i veïnes, també de les persones nouvingudes”.

La guia es distribueix des del Servei de Primera Acollida, al carrer de General Prim 33-35 i també es pot trobar a l’edifici de l’Ajuntament, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, al Rubí Forma, a Serveis Socials, al Servei d’Atenció a la Mobilitat Internacional, al Punt d’Informació i Orientació en Protecció Internacional, a l’Oficina Municipal d’Escolarització i a Proursa.

L’atenció a les persones nouvingudes es complementa amb accions de sensibilització per promoure un model de convivència intercultural que visibilitzi la diversitat com a factor enriquidor i que lluiti pel trencament dels rumors, prejudicis i estereotips socials discriminatoris per raó d’origen, cultura i religió.

El 1995 l’Ajuntament va tenir la seva primera guia d’informació destinada a aquest col·lectiu. Va ser un document impulsat per la regidoria de Relacions Ciutadanes i que es lliurava a totes les persones que anaven a empadronar-se a Rubí.