L’Ajuntament i el Banc de Sang i Teixits fan una crida per donar plasma aquest dimarts

El MMUC acull una exposició sobre la fam durant la postguerra
14 de enero de 2022
El programa d’activitats per a gent gran afegeix tallers per reduir la bretxa digital
17 de enero de 2022

L’Ajuntament i el Banc de Sang i Teixits fan una crida per donar plasma aquest dimarts

El Banc de Sang i Teixits, amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, organitza aquest dimarts una jornada de donació de plasma que tindrà lloc a la Biblioteca de 9.30 h a 14 h i de 16 h a 20 h. Les persones interessades a participar-hi s’han d’inscriure en línia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i cal importar-lo d’altres països, bàsicament els Estats Units. 

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l’any. Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per donar sang, és a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 kg, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. 

Es recomana que, en l’àpat previ a la donació de plasma, s’eviti menjar molts greixos o fer àpats copiosos, prendre begudes ensucrades o sucs de fruita comercials, beure alcohol o consumir gelats i aliments que tinguin molt de sucre, ja que els greixos poden ser transportats pel plasma i fer que la donació no es pugui utilitzar.

Divendres ja va tenir lloc a la Biblioteca una jornada de recollida de sang per a les persones que necessiten una transfusió, ja sigui per una intervenció quirúrgica o per curar diferents tipus de malalties. 

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES