L’Ajuntament proposa ara soterrar la línia elèctrica de Can Fatjó en comptes de desviar-la

fira sant galderic
Torna la Fira de Sant Galderic aquest dissabte, tot i que encara marcada per la pandèmia
14 de octubre de 2021
Una cinquantena de botiguers celebren la Trobada de Comerciants
14 de octubre de 2021

L’Ajuntament proposa ara soterrar la línia elèctrica de Can Fatjó en comptes de desviar-la

El barri de Can Fatjó és un dels afectats per les línies d’alta tensió que travessen Rubí. / Arxiu

En una trobada mantinguda entre l’Ajuntament i la Comissió Municipal de l’Energia de Rubí, els representants polítics han posat sobre la taula la possibilitat de soterrar part de la línia elèctrica d’alta tensió de Can Fatjó. Inicialment, el projecte acordat amb Red Eléctrica Española (REE) era de trasllat de la infraestructura, però l’Ajuntament creu ara que comportaria més beneficis el soterrament que no pas el desviament de la línia.

Fa dos mesos que es va signar el conveni amb REE, però l’Ajuntament considera que la consideració d’aquesta possible alternativa no altera ni atura el conveni i de fet, el nou traç plantejat per REE ja es coneix: transcorre pel connector biològic que estableix el Pla Territorial Metropolità de Barcelona.

Si es desvia la línia, caldria executar una gran quantitat d’expropiacions, fet que implicaria una més elevada gestió de permisos i ocupacions per part del consistori i costos associats. També requeriria un Pla Especial Urbanístic, que hauria d’incloure un estudi d’impacte ambiental i la seva tramitació supramunicipal. A més, s’hauria de dur a terme una anàlisi de possibles alternatives en la tramitació ambiental i comportaria almenys un tràmit de tres anys fins a l’inici d’obres.

El govern local es planteja el soterrament per dues raons. En primer lloc, perquè seria més ràpid a l’hora de tramitar el projecte, ja que transcorreria per vials i terrenys municipals i no requeriria cap instrument urbanístic associat. D’altra banda, es reduiria l’impacte sobre el connector biològic i la possible ubicació de noves línies aèries al territori, com ara la projecció d’una línia d’alta tensió que es planteja des del Segrià fins a Rubí.

El cost d’executar el soterrament suposaria una inversió d’entre 4 i 5 milions d’euros per quilòmetre. Si només s’executés el soterrament en el tram de Sant Jordi Parc i Can Fatjó, el tram afectat seria únicament d’un quilòmetre. “No hi ha res decidit, perquè ho volíem compartir amb la Comissió Municipal de l’Energia. Tenim la voluntat d’eliminar aquesta línia de la ciutat amb pressupost municipal”, va explicar l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant la trobada. Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, va informar que actualment s’estan posant sobre la taula “els avantatges i inconvenients de les diferents opcions”, però va assegurar que “les torres d’alta tensió d’aquesta línia desapareixeran dels carrers”.