L’Ajuntament vol convertir la Torre Salduba en un centre formatiu de transició energètica

ERC escull Xavier Corbera com a candidat per a les municipals del 2023
22 de febrero de 2022
Un sindicat convoca una vaga de Ferrocarrils des d’avui fins al 4 de març
22 de febrero de 2022

L’Ajuntament vol convertir la Torre Salduba en un centre formatiu de transició energètica

Marta Cabrera

La Torre Salduba, propietat municipal des del 2006, quan va ser restaurada i posteriorment abandonada i ocupada, serà un centre formatiu de transició energètica. Aquesta és la voluntat de l’Ajuntament, que vol que aquest espai ubicat a Ca n’Alzamora es converteixi en un punt de referència de programes formatius relacionats amb l’eficiència energètica, la rehabilitació i les energies renovables. 

Per tirar endavant aquesta rehabilitació, l’Ajuntament ha reservat una partida de 150.000 euros per fer una primera posada a punt de la finca, que es farà a través d’un programa de formació ocupacional. En paral·lel, la rehabilitació pròpiament dita serà executada durant les pràctiques dels alumnes de la qualificació professional ‘Rehabilitador de l’envolupant amb sistemes passius de rehabilitació energètica’ del Rubí Forma. Es preveu que aquest projecte s’allargui durant els propers tres anys, quan conclogui la rehabilitació. “El que fem a la Torre Salduba és un exercici de coherència, de posar en valor un patrimoni que tenim a través d’una actuació formativa”, ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, que afegeix que “només el 20% dels habitatges són eficients, un fet que permet estalviar un 30% del consum energètic”.

La Torre Salduba va ser rehabilitada per l’Ajuntament, però es va tornar a abandonar i va ser ocupada.

Així, la rehabilitació consistirà fonamentalment en millorar el revestiment interior i exterior de l’edifici per millorar l’aïllament i substituir les portes i les finestres, a més d’una actuació per condicionar el pati. Un cop hagi finalitzat completament la rehabilitació de la finca, la Torre Salduba demanarà l’homologació de diversos cursos formatius que actualment es fan al Rubí Forma. A més, el consistori té la voluntat d’impulsar noves formacions aprofitant el jardí exterior, relacionades amb l’agricultura i la jardineria. També es preveu obrir una línia de formació per a persones amb diversitat funcional.

El futur de les Torres Massana, una incògnita

La Torre Salduba és una de les quatre torres d’estil noucentista que va fer construir la família Massana a la gran finca que tenien a Ca n’Alzamora. En la Torre de la Llebre hi ha instal·lada l’escola i a la Torre Salduba es preveu ubicar un centre de formació. Pel que fa a les altres dues torres, una està abandonada, mentre que l’altra està ocupada. La finca és propietat municipal, a excepció d’un 33% final que està pendent de l’expropiació forçosa per part de l’administració local. Durant molts anys, aquestes dues cases, de nom Torre Massana i Torre Arís, han estat un punt de conflicte amb els veïns, que s’han queixat reiteradament de problemes de convivència, especialment relacionats amb el consum de drogues i la presència d’animals de granja.

Una de les dues cases encara està ocupada i causa confilctes amb els veïns.

Però el futur d’aquests dos immobles i les seves respectives finques és encara una incògnita. Segons ha avançat l’alcaldessa, està previst que a l’abril o al maig s’aprovi el Pla d’Equipaments de Rubí, però aquests dos espais encara no tindran definit el seu ús en aquest document: “El debat de les Torres Massana encara s’ha de fer, cal posar sobre la taula moltes qüestions i veure si estem o no parlant de patrimoni i quines necessitats tenim per aquest espai. És un debat complicat”, ha reconegut l’alcaldessa, Ana M. Martínez. 

Les Torres Massana estan malmeses després de dècades en estat d’abandonament i diverses ocupacions.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES