L’economista Ramon Franquesa anima la ciutadania a mobilitzar-se per salvar les pensions públiques

Imagen noticia
Un miler de persones participen en l’activitat central de la Setmana de Prevenció de Residus
19 de noviembre de 2019
Imagen noticia
Mostra col·lectiva d’El Gra a l’Escola d’Art i Disseny
21 de noviembre de 2019

L’economista Ramon Franquesa anima la ciutadania a mobilitzar-se per salvar les pensions públiques

Imagen noticia

Ramon Franquesa, professor d’Economia Mundial de la Universitat de Barcelona i activista social, ha participat aquest dimarts a l’assemblea del Moviment per a unes Pensions Dignes de Rubí, des d’on ha animat a tota la ciutadania a fer pressió al carrer en defensa del sistema de pensions públic.

Davant un centenar de persones, Franquesa ha assegurat que hi ha una nova ofensiva a escala mundial contra les pensions públiques a mans del sector financer. Un atac al sistema per afavorir la concentració de diners i poder en mans de les elits que empobrirà la classe treballadora.

Segons l’economista, el model conegut com la motxilla austríaca, que planeja a l’estat espanyol, és un model que també beneficia el poder econòmic en detriment de la ciutadania. Franquesa ha explicat que la motxilla austríaca contempla que els treballadors tinguin una cotització mixta en el seu sou, una part per al sistema públic i una altra per a fons privats. Aquesta part que va als bancs és la que es recuperaria a la jubilació o la que es faria servir en cas d’atur.

Franquesa ha insistit que darrere aquest model hi ha una estratègia financera per forçar la ciutadania a invertir en fons privats, uns fons que considera que són una estafa: «Els fons de pensió privats són un sistema per saquejar i robar la gent». En aquest sentit, assenyala que quan la gent després de molts anys intenta rescatar els fons es troba que s’han devaluat i que ja no són els diners que havien anat estalviant.

Per tot plegat, el professor d’economia ha demanat a la ciutadania que no abandoni la lluita al carrer, perquè la tendència dels governs és la de privatitzar-ho tot, des de la sanitat a l’educació i les pensions i que només la pressió al carrer pot revertir aquesta situació. Una petició que ha estat rebuda amb aplaudiments i crits de «Gobierne, quien gobierne, las pensiones se defienden».

Durant la concentració, els assistents han guardat un minut de silenci per la mort de Ramón Santana, membre del col·lectiu de pensionistes de Terrassa.