Les treballadores de La Lluna i Sol Solet es manifesten per reivindicar millores laborals

llibre xavier majó
El rubinenc Xavier Majó escriu ‘Celia’, la seva primera novel·la
16 de julio de 2021
gegants rubinencs a la Fira del Món geganter
Representació rubinenca a la XIII Fira del Món geganter, celebrada a Castellbisbal
19 de julio de 2021

Les treballadores de La Lluna i Sol Solet es manifesten per reivindicar millores laborals

Treballadores de les escoles bressol La Lluna i Sol Solet, amb el suport de famílies d’alumnes, s’han manifestat aquest dijous a la tarda a la plaça Pere Aguilera per reclamar a l’Ajuntament millores a les instal·lacions, més recursos educatius i l’equiparació salarial amb la resta d’escoles bressol gestionades directament pel consistori.

Els centres, gestionats per l’empresa Cavall de Cartró, demanen que les instal·lacions siguin adequades a la tasca formativa que ofereixen als infants entre 0 i 3 anys, així com recursos pedagògics com la parella educativa, és a dir, una segona responsable de cada grup. A més, insisteixen, com han fet des de fa anys, en l’equiparació dels sous dels professionals amb els dels que treballen per a centres públics.

Treballadores, que compten amb el suport de les famílies d’alumnes, van concentrar-se a les portes de l’Ajuntament. / Cedida

Jeniffer Mesa, de la secció sindical de Comissions Obreres de Cavall de Cartró, l’empresa que gestiona actualment ambdues escoles, ha explicat que «hem arribat a aquest punt perquè ja fa temps que demanem canvis en les nostres condicions laborals, com són equiparació salarial i parella educativa».

En aquest sentit, Mesa s’ha referit al concurs públic engegat pel consistori rubinenc per adjudicar la gestió de les dues escoles a una nova empresa. «L’Ajuntament de Rubí sempre està disposat a parlar amb nosaltres, però quan hem vist el plec de condicions no hem vist aquestes promeses reflectides en el paper», ha apuntat.

Segons ha informat l’Ajuntament, a través d’un comunicat, aquesta nova licitació té en compte elements com millores en les retribucions, criteris de qualitat o propostes d’innovació de cara als futurs projectes. Les treballadores, per la seva banda, lamenten que aquestes condicions són opcionals per obtenir més punts a l’hora de guanyar la licitació, però no serien obligatoris i per tant, no estarien al contracte.

Per aquest motiu, han presentat al·legacions al procés de licitació perquè la millora salarial no sigui només un element puntuable per a les empreses que es presentin, sinó una condició. Mesa també ha explicat que fa onze anys que tenen el salari congelat.

Amb lemes com ‘Volem educar amb dignitat’ i ‘El nostre salari és precari’, les treballadores i les famílies van llegir un manifest a la porta del consistori i posteriorment van fer una marxa fins a l’estació.

Amb lemes com ‘Volem educar amb dignitat’, els centres reclamen l’equiparació salarial amb la resta de centres públics de la ciutat. / Cedida


Segons el comunicat de l’Ajuntament, pel que fa a les reivindicacions de les treballadores, el consistori admet que les situacions laborals de les treballadores dels centres gestionats per una empresa externa són diferents de les que pertanyen a l’organització municipal i que, per tant, no hi pot intervenir.

També assegura que totes les instal·lacions dels dos centres són adequades, així com que el nombre de professionals de cada centre supera el que estableix la Generalitat i que, a més, amb la nova licitació s’augmentarà la plantilla.

Des dels centres lamenten que fa anys que el consistori es va comprometre a estudiar la municipalització de la gestió, com la resta d’escoles bressol públiques, però aquest estudi no arriba mai i en canvi es continua licitant la gestió a empreses privades.