Més de 2.000 persones es mobilitzen contra els abocadors a Rubí

L’Horitzó Can Mir acaba la primera volta invicte
14 de febrero de 2020
Imagen noticia
Rubí se suma a una aliança estatal per la Formació Professional dual
17 de febrero de 2020

Més de 2.000 persones es mobilitzen contra els abocadors a Rubí

Imagen noticia

Entre 1.900 i 2.100 persones, segons dades de la Policia Local, van participar aquest divendres a la tarda a la primera gran manifestació de l\’any a Rubí com a protesta a l\’apertura de l\’abocador de Can Balasc. Rubinencs i gent d\’altres municipis veïns, tant infants com joves i adults, es van sumar a la convocatòria de la Plataforma Rubí Sense Abocadors en una marxa lenta que va recórrer la rambla del Ferrocarril, seguint per la carretera entre Rubí i Sant Cugat fins a la seu de TMA a Sant Cugat, empresa gestora dels abocadors de Can Carreras i Can Balasc.

A la mobilització es podien llegir pancartes amb els lemes \»Emergència ambiental. Aturem Can Balasc\», \»Tanquem Can Carreras. Aturem Can Balasc\» o \»La merda de la muntanya no fa pudor, només si la porta el Sánchez amb un camió\», entre d\’altres. El recorregut va finalitzar a l\’entrada de la seu de TMA a Sant Cugat, molt a prop de l\’Hospital General de Catalunya, on els participants van cridar amb contundència \»no\» als abocadors i \»Sánchez, escucha, Rubí está en lucha\» davant els camions i treballadors de l\’empresa. Finalment, els manifestants van penjar part de les pancartes i símbols de protesta davant la porta de TMA, i van tornar a Rubí per un camí alternatiu.

Entre els manifestants, un dels principals protagonistes van ser els alumnes i famílies de l\’escola pública Rivo Rubeo, situada a 700 metres de les instal·lacions de Can Balasc. Centenars d\’usuaris i treballadors del centre, entre ells la directora, Marina Llonch, van clamar \»No\» a l\’apertura de l\’abocador lluint mascaretes de cartolina i missatges com \»Prou merda, som escola verda\», o \»Per un Rubí lliure de contaminació\», entre d\’altres. També van sumar-se a la causa veïns de les urbanitzacions d\’Els Avets i Can Serrafossà, principals afectades per la seva proximitat a Can Balasc.

La mobilització va comptar amb la participació d\’entitats locals com la Plataforma d\’Afectats per la Hipoteca, el Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí, o el Comitè de treballadors de l\’empresa Continental, acompanyats de la batucada Rekunde. A més, també van participar-hi associacions de municipis propers com Ullastrell i Castellbisbal.

La manifestació va causar afectacions al trànsit en ambdós sentits de l\’avinguda Estatut, i una llarga cua de cotxes a la carretera de Rubí, que va arribar fins a l\’entrada de la B-30 en sentit Tarragona.

La Plataforma Rubí sense Abocadors opina sobre la responsabilitat d\’Ajuntament i Generalitat
Montse Rousse, de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, va valorar molt positivament la gran implicació dels veïns, l\’escola i la resta de la ciutadania i va avançar que la propera acció contra l\’abocador serà una intervenció al ple municipal.
Davant les declaracions que hi ha hagut aquests dies des de la Generalitat i Ajuntament, Rousse, considera que les administracions estan parlant de documents diferents. \»No poden generalitzar amb llicència i sentència, perquè n\’hi ha tres de cada: la urbanística, la mediambiental i la d\’activitats. Les dues administracions tenen sobre de la taula documents en tràmit: si qualsevol de les dues administracions no autoritza, no hi ha abocador\».

En relació amb el paper del govern municipal, Rousse afirma que, \»l\’Ajuntament en el tràmit urbanístic pot fer un informe desfavorable i quan arriba a la Generalitat, aquesta ho arxiva\». En el cas de la Generalitat, la representant de la Plataforma Rubí Sense Abocadors explica que han presentat vàries al·legacions a aquesta administració que han estat rebutjades per a l\’informe mediambiental de l\’abocador.