Més de 200 persones commemoren el 3r aniversari del referèndum de l’1 d’Octubre

Imagen noticia
Rubí celebrarà l’Any Pàniker en record de l’activista social i feminista
1 de octubre de 2020
Imagen noticia
Ràdio Rubí arrenca una nova temporada amb l’estrena d’una pàgina web
5 de octubre de 2020

Més de 200 persones commemoren el 3r aniversari del referèndum de l’1 d’Octubre

Imagen noticia

L’1 d\’octubre de 2020, el moviment independentista ha celebrat el tercer aniversari del referèndum d’independència de Catalunya arreu del territori. A Rubí, la plataforma 1 d’Octubre, formada per entitats, partits i persones sobiranistes, ha commemorat aquest aniversari amb petits actes simbòlics adaptats a les restriccions sanitàries per la covid-19.

A primera hora del matí, desenes d’integrants de la plataforma s’han reunit amb pancartes commemoratives i urnes de votació als instituts, el CAP Anton de Borja i el casal d’avis que van exercir com a col·legis electorals durant l’1-O.

Al vespre, s’ha celebrat una concentració a la plaça de la Nova Estació, rebatejada per la plataforma com a Plaça 1 d’Octubre. Gairebé unes 200 persones han participat a l’acte, on s’han repartit pancartes amb les cares dels líders independentistes exiliats o empresonats i altres amb el missatge ‘Llibertat presos polítics’. Des de l’organització, s’ha recordat a l’inici de la manifestació estàtica el manteniment de la distància de seguretat entre els assistents.

Abans de començar, integrants de la plataforma han restaurat una de les plaques amb el nom ‘Plaça 1 d’octubre’, que havia estat retirada poc després. Montse Flores, professora de l’institut Duc de Montblanc, ha estat l’encarregada de llegir el manifest unitari.

Al text es remarcava com l’1 d’Octubre va ser una data especial «en la lluita per la construcció de la República Catalana», ja que aquell dia «van confiar els uns en els altres, van treballar colze a colze per desafiar un estat demofòbic i van demostrar coratge amb resistència pacífica a una acció policial pròpia d’un estat autoritari». Flores ha recordat les 2.850 persones independentistes represaliades per l’estat espanyol des de la celebració del referèndum. «Hem de seguir perseverant, treballant amb fermesa i coratge com l’1 d’Octubre. Amb la unitat de tots els actors polítics i de la societat civil, sentenciava el manifest.

El tercer aniversari del referèndum d\’autodeterminació de Catalunya ha estat marcat per la inhabilitació de Quim Torra, ja expresident de la Generalitat, el passat dilluns per una sentència del Tribunal Suprem.