Més de 4.000 persones participen en l’homenatge als ciclistes rubinencs morts per atropellament a Castellbisbal

ajuntament rubí
Quatre ciutadans s’han presentat per ocupar el càrrec de Síndic de Greuges
2 de septiembre de 2022
tornada al cole
Tornada a l’escola anticipada i sense mesures contra la pandèmia
5 de septiembre de 2022

Més de 4.000 persones participen en l’homenatge als ciclistes rubinencs morts per atropellament a Castellbisbal

Lara López

Milers de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí a Rubí en l’acte d’homenatge als dos ciclistes rubinencs morts en accident de trànsit a finals d’agost a Castellbisbal. L’esdeveniment, organitzat per la Federació Catalana de Ciclisme i l’Ajuntament de Rubí, ha donat el tret de sortida amb un recorregut en bicicleta des de la rambla del Ferrocarril fins a la plaça Pere Aguilera. Gairebé una hora després, ciclistes d’arreu de Catalunya i rubinencs omplien la plaça de l’Ajuntament per mostrar el seu condol davant la tragèdia i reclamar més seguretat pels ciclistes a les carreteres. 

Pedro Cancio, president del Club Ciclista Rubí, qui formava part del grup que va patir l’accident, ha recordat els desapareguts Miguel Moya i José María de la Torre i altres companys ferits a l’accident, un dels quals segueix hospitalitzat. Cancio ha exigit l’enduriment de les penes pels conductors implicats en l’atropellament de ciclistes i de vianants, per tal que tinguin un efecte dissuasiu sobre els infractors. A més, des de l’entitat rubinenca demanen que les denúncies que es facin des dels clubs ciclistes sobre actituds agressives que puguin mostrar alguns conductors no quedin sense la corresponent sanció. 

El ciclista rubinenc considera que “la convivència a la carretera és perfectament possible”, com ho demostra el fet que la majoria de conductors que respecten les normes per avançar els ciclistes. Tot i així, Cancio explica que hi ha algunes persones que no els respecten i, fins i tot, els escridassen en el moment d’avançar-los. “Volem sortir a practicar el nostre esport sense haver de témer per les nostres vides”, sentencia.

A l’acte també ha intervingut Joaquim Viaplana, president de la Federació de Ciclisme de Catalunya, qui ha reclamat mesures com equiparar la protecció dels ciclistes amb altres vehicles per circular amb seguretat en vies i espais públics; més educació viària i formació pels conductors sobre les normatives de trànsit actuals; que els conductors homicides no puguin sortir a les carreteres; més controls policials per evitar que puguin atemptar contra la vida dels ciclistes; i lleis justes i proporcionades al codi penal pels ciclistes i conductors.

La Federació de Ciclisme de Catalunya es presentarà com acusació popular en el cas d’atropellament mortal i demana a la Fiscalia que exigeixi al jutge la pena màxima prevista per la llei per al presumpte autor de les morts. El consistori també té intenció de presentar-se com a acusació particular. 

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha reclamat “penes d’acord amb la gravetat del delicte” i mesures urgents per protegir els col·lectius més vulnerables a la carretera. “Cal més sensibilització per entendre els perills d’algunes conductes al volant, actuacions de millora a les carreteres com ara senyalització i condicionament d’espais per on circulen els ciclistes”, afirma la màxima representant municipal. 

Els rubinencs Miguel Moya i José María de la Torre van morir per atropellament múltiple a Castellbisbal el passat 21 d’agost. Durant el 2022, han mort 6 ciclistes a les carreteres catalanes.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES