Multitudinària manifestació feminista a Rubí: les dones prenen els carrers

Imagen noticia
El Comitè de Vaga 8M Rubí boicoteja l’acte institucional del Dia de la Dona: «No es feminismo, és postureo»
8 de marzo de 2019
Imagen noticia
Nombrós públic a la xerrada ‘Medi Ambient i salut’ de l’AEUR
11 de marzo de 2019

Multitudinària manifestació feminista a Rubí: les dones prenen els carrers

Imagen noticia

En el Dia Internacional de la Dona, més d\’un miler de persones van participar en la manifestació celebrada al vespre a Rubí, convocada pel Comitè local de Vaga 8M. Gent de totes les edats – dones, nenes, homes i nens lluint mocadors, pancartes o roba liles – van sumar-se a la lluita de la vaga i jornada reivindicativa feminista del 8 de març per protestar contra les desigualtats, discriminacions i agressions que encara viu col·lectiu femení en l\’actualitat.

Les manifestants van recórrer els carrers del centre de la ciutat, encapçalades per un grup de dones del Comitè de Vaga 8M de Rubí amb torxes, que van sortir des de la Rambla del Ferrocarril poc després de les 19 h i van fer camí per l\’avinguda de Barcelona parant a diversos punts com els Serveis Socials a la Plaça Pearson, els Jutjats municipals, la Comissaria de la Policia Nacional, la plaça del Doctor Guardiet, entre d\’altres. Les representants feministes van reivindicar en el manifest d\’inici i durant la marxa la llibertat a decidir sobre el propi cos, el dret a l\’avortament segur i gratuït, unes condicions dignes de treball i una educació sexual basada en la igualtat, entre altres mesures.

Durant aquestes parades, les organitzadores van donar dades sobre la bretxa salarial entre homes i dones (actualment un 26% a Catalunya), van denunciar l\’augment de casos d\’agressió i violació contra les dones (durant el 2018, a Espanya es va produir de mitjana 1 denúncia per violació cada 5 hores), les condemnes lleus del sistema judicial espanyol en casos de violació i agressió sexual, sobre les condicions de precarietat d\’algunes dones migrants en situació irregular o dones preses. Les manifestants també van mostrar-se crítiques amb les polítiques i serveis dirigits a les dones per part de l\’Ajuntament, mencionant la manca de recursos del Servei d\’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i reclamant la millora de l\’atenció a les dones maltractades, a més de la creació d\’espais locals d\’expressió i sinergies pel col·lectiu femení o que el govern faci ús de vocabulari inclusiu de gènere.

A la plaça del Doctor Guardiet, davant de l\’Església de Sant Pere, membres de la Colla Castellera de Rubí van construir \»un castell de dones\» desplegant una pancarta reivindicativa amb el lema \»Fora rosaris dels nostres ovaris\». Mentrestant, representants del Comitè de Vaga 8M van recordar la persecució de dones acusades de bruixeria durant segles impulsada pels líders de l\’Església o el vincle del sector eclesiàstic en crims de lesa humanitat a dictadures d\’Amèrica del Sud, els casos d\’infants robats i el moviment antiavortament.

La marxa va finalitzar al voltant de les 21 h a la plaça del Casino, on les organitzadores van fer un discurs crític contra el sistema patriarcal. Les manifestants van expressar la seva preocupació per la popularitat a l\’alça de Vox, partit polític espanyol que \»defensa polítiques racistes i un assetjament al feminisme sota una pretesa democràcia\».

Després van mencionar homes poderosos d\’Espanya i d\’arreu del món coneguts pel seu caràcter conservador i discurs patriarcal, principalment polítics com Jair Bolsonaro, Pablo Casado, Albert Rivera, Santiago Abascal o Donald Trump i empresaris com Amancio Ortega o Florentino Pérez, o Francesco Arcuri, ex parella de Juana Rivas, entre d\’altres, als quals van qualificar de \»masclistes, racistes i feixistes\». Finalment, es va posar punt final a la manifestació amb una crema de fotografies d\’aquests homes, imatges que van quedar reduïdes a cendres en una foguera.