Lavabos d’una vintena d’equipaments públics, a disposició de persones amb malaltia inflamatòria intestinal

El Forn Aribau tanca les cinc botigues per jubilació dels propietaris
21 de julio de 2022
El grup Malaka Tones
‘Sant Tornem-hi’, una nova edició de les populars festes del carrer Sant Jaume
22 de julio de 2022

Lavabos d’una vintena d’equipaments públics, a disposició de persones amb malaltia inflamatòria intestinal

Distintiu que identifica els espais de la xarxa. / Ajuntament de Rubí

L’Ajuntament de Rubí ja forma part de la iniciativa ‘No puc esperar!’ que posa a disposició una xarxa de lavabos a persones que pateixen alguna malaltia inflamatòria intestinal (MII). Aquesta és una iniciativa impulsada per l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU).

Amb aquesta adhesió, l’Ajuntament incorpora a aquest circuit 23 espais municipals. A més, la intenció és donar a conèixer aquesta iniciativa al teixit comercial local perquè s’hi sumin i fer créixer la xarxa.


L’objectiu és facilitar l’accés prioritari als lavabos a persones que sovint n’han de fer ús de manera urgent. Un carnet oficial, expedit per un metge especialista, identifica els i les usuàries d’aquest servei i un adhesiu informa dels espais que estan preparats per a aquestes situacions. Gràcies a la feina de l’ACCU, a Catalunya més de 1.000 pacients fan ús d’aquesta identificació d’ús prioritari i disposen de 2.955 lavabos repartits arreu del país, gràcies als acords de col·laboració amb 92 municipis i 26 hospitals.

La regidora de Salut, Marta Oliva, ha explicat que d’aquesta manera “Intentem millorar la salut dels i les rubinenques d’una manera proactiva. Ens hi adherim perquè és una eina que ajuda i millora la vida de les persones”.

La voluntària rubinenca de l’ACCU, Judith Cruz Sansegundo, posa en valor aquesta adhesió: “Això ens dona moltes opcions i ens facilita la vida. A més, a les persones que ho necessitem ens dona molta tranquil·litat”.


A més, proposen formació i mediació a les comunitats veïnals quan es produeixin conflictes de convivència i que es pari especial atenció a les necessitats bàsiques de veïns en situació de vulnerabilitat social.

Per ‘cosir la ciutat’, és a dir, connector el centre amb els barris, proposen traslladar part de l’activitat cultural de petit format que es fa periòdicament al centre a Les Torres i la pacificació del trànsit en el tram del Passeig de Les Torres entre la plaça Constitució i la plaça dels Nen.


Incrementar la neteja al barri i millorar l’estat de manteniment i conservació dels jardins són altres de les propostes de l’AUP. Finalment, la formació assembleària entén que una intervenció global com aquesta ha de comptar amb la participació del veïnat. Per això, demanen crear una taula de treball al barri per a fer un seguiment dels acords i intervencions.

Comments are closed.