Protesta als jutjats de Rubí contra la sentència del cas ‘La Manada’

Imagen noticia
Repunt dels accidents mortals en el Vallès Occidental durant el 2017
26 de abril de 2018
Imagen noticia
El reconegut artista Albert Merino apropa l’art de la videocreació als rubinencs
30 de abril de 2018

Protesta als jutjats de Rubí contra la sentència del cas ‘La Manada’

Imagen noticia

Tres magistrats de l’Audiència de Navarra han condemnat a 9 anys de presó i 5 de llibertat vigilada els cinc homes, entre els quals hi ha un Guardia Civil i un militar, que durant el Sant Fermín del 2006 van arraconar una noia de 18 anys en un portal i la van penetrar fins a sis vegades «sense el seu consentiment», tal com recull la sentència. Els jutges consideren que no hi va haver intimidació ni violència, motiu pel qual no se’ls condemna per un delicte de violació, sinó únicament per abús sexual.

La sentència, en la qual un dels tres magistrats ha fet un escrit particular demanant l’absolució dels cinc acusats, ha provocat indignació entre la ciutadania i el mateix dijous al vespre en diferents ciutats de l’estat espanyol es van produir concentracions de suport a la víctima i per mostrar el desacord amb el veredicte.

A Rubí, l’assemblea feminista va convocar una concentració davant de l’edifici dels jutjats, a la qual hi van participar unes 200 persones, per rebutjar la sentència i donar suport a la víctima. Entre els participants, hi havia l’alcaldessa i regidors de tots els grups municipals, que van aturar el Ple precisament per poder assistir a la concentració.

Una portaveu de l’Assemblea Feminista va qualificar la sentència de «brutalitat» i va recordar que la indicació de seguretat que es dona en cas de patir una violació és no resistir-se: «Ens han ensenyat repetidament que no ens hem de resistir perquè si no ens poden matar i és evident que si la relació sexual no és consentida hi ha violació, no hi ha discussió». La portaveu del col·lectiu afirma que el veredicte ha causat «indignació entre les dones» i demana que els homes es facin partícips d’un canvi que afecta tothom: «El de ‘La Manada’ és un cas extrem, és la punta de l’iceberg de la violència que les dones rebem diàriament als mitjans, als carrers, a la feina i a casa».

Tant l’acusació com la defensa del cas de ‘La Manada’ ja han dit que recorreran la sentència.

Tarda de reivindicacions
La concentració feminista no va ser l’única que es va produir ahir a la tarda. A la plaça Pere Aguilera van tenir lloc dues concentracions més. La primera va ser una mobilització del Moviment per unes Pensions Públiques Dignes, que van secundar una trentena de persones. La protesta va coincidir amb la presentació d’una moció al Ple sobre aquesta qüestió.

Posteriorment, Rubí per la pau va concentrar prop de 80 persones per protestar contra els assassinats a la franja de Gaza. Fa tres setmanes, el poble palestí va iniciar la Gran Marxa del Retorn a la Franja de Gaza. Des d’aleshores, han mort 37 palestins i 500 han quedat ferits per actuacions dels soldats de l’exèrcit d’Israel.