Rubí s’agermanarà amb Els Guiamets, el poble natal de Neus Català

Imagen noticia
L’Ajuntament compra tres pisos al banc per 250.000 euros per destinar-los a famílies vulnerables
24 de enero de 2020
Imagen noticia
Convoquen el 33è Concurs de màscares de Carnestoltes
28 de enero de 2020

Rubí s’agermanarà amb Els Guiamets, el poble natal de Neus Català

Imagen noticia

L’Ajuntament de Rubí ha anunciat que té previst agermanar-se amb Els Guiamets, al Priorat, el poble natal de la supervivent de l’Holocaust Neus Català, qui es va instal·lar a Rubí a partir del 1978, on va viure durant part de la seva vida. L’acord d’agermanament s’ha fet públic coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Víctimes de l’Holocaust, que se celebra el 27 de gener i s’haurà de ratificar en el Ple municipal dels dos consistoris.

L’acord inclou que els dos municipis es comprometen a fer difusió de la memòria històrica de totes dues poblacions, a donar suport a les activitats que fomentin la cultura i la memòria històrica impulsant intercanvis entre entitats i associacions i a fomentar les relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.

L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha explicat que l’agermanament servirà per «treballar conjuntament per recuperar, reparar, conservar i difondre el testimoni de la Neus Català i de totes les víctimes. És l’única manera de fer persistir el seu llegat i de reparar una injustícia històrica». Per la seva banda, l’alcalde de la localitat del Priorat, Miquel Perelló, ha explicat que «la Neus Català és un símbol de la lluita antifeixista i internacionalista i una de les primeres que va apostar fermament per la recuperació de la memòria històrica».

Els dos ajuntaments van començar a mantenir contactes l’any passat, després de la mort de Neus Català, qui va ser deportada a Ravensbrück el 1944 després de ser denunciada per pertànyer a la Resistència francesa. Posteriorment, va ser traslladada al camp de Flossenbürg, on s’hi va estar fins l’arribada de les tropes de l’exèrcit nord-americà el maig del 1945.