Rubí Solidari edita un vídeo de suport a l’alliberament del poble saharaui

Un grup d’il·lustradors locals impulsen una revista en línia
2 de març de 2021
Vespres de jazz i lletres amb el poeta Carles Dachs
2 de març de 2021

Rubí Solidari edita un vídeo de suport a l’alliberament del poble saharaui

Coincidint amb els 45 anys de la proclamació de la República Àrab Saharaui Democràtica, Rubí Solidari ha publicat un audiovisual de suport a l’alliberament del Sàhara Occidental, l’únic país al món que encara no ha estat oficialment descolonitzat.

L’entitat rubinenca té una llarga trajectòria de relació amb el poble saharaui que es remunta als anys 90, amb projectes com Caravanes per la Pau o Vacances en pau, que ha propiciat que centenars d’infants saharauis puguin venir a Rubí a passar unes vacances segures i lluny de les condicions de misèria que hi ha als campaments del Sàhara Occidental. A més, Rubí està agermanada amb Daira de Guelta, un municipi on es troba un campament de refugiats, a la zona d’Algèria.

El Sàhara Occidental, que va ser durant gairebé un centenar d’anys colònia espanyola, va ser ocupat parcialment pel Marroc quan les tropes espanyoles es van retirar del país, setmanes després de la mort del dictador Francisco Franco. Va ser aleshores quan Mauritània i el Marroc van voler imposar els seus interessos a la zona i milers de marroquins van ocupar part del país en el que es va anomenar la Marxa Verda. Avui, 45 anys més tard de la proclamació, part del Sàhara Occidental es troba ocupat amb 300.000 marroquins que viuen a la zona i els saharauis es troben en una situació de marginalitat i opressió reforçada per la presència de l’exèrcit marroquí. A l’altra banda del mur, de més de 2.000 km, a la zona del Sàhara Occidental lliure, milers de persones viuen en campaments de refugiats des de fa més de 40 anys en condicions molt precàries, la majoria a la zona de Tinduf, a Algèria.

sàhara occidental

El conflicte està enquistat des que les Nacions Unides van proposar fer un referèndum d’independència i els marroquins van exigir la participació de totes les persones de nacionalitat marroquina que viuen a la part ocupada del país.

L’any passat, l’exèrcit marroquí va decidir ocupar una part de la zona lliure del Sàhara Occidental per afavorir les comunicacions amb Mauritània, un fet que va portar el Front Polisari, el govern del Sàhara Occidental, a donar per acabat l’alto al foc, dificultant encara més la resolució d’aquest conflicte.

L’audiovisual de Rubí Solidari, que relata tota aquesta història, ha estat realitzat amb la col·laboració de Provincia 53. El guió ha estat escrit per Josep M. Pijuan i Núria Rivera i la veu en off és de la periodista Lídia Juste.

Deixa un comentari