Sense braços i sense ajuts: la lluita d’un rubinenc per conduir

Imagen noticia
La PAH demana mesures urgents per les famílies que s’estan quedant sense habitatge a Rubí
4 de abril de 2019
Imagen noticia
Uns 900 alumnes de les escoles de la ciutat participen a la 7a Cantata Escolar de Rubí
6 de abril de 2019

Sense braços i sense ajuts: la lluita d’un rubinenc per conduir

Imagen noticia

Quan tenia 20 anys, Paco Cantón va patir un greu accident laboral pel qual li van haver d’amputar els dos braços. Tot i les dificultats i els reptes als quals s’enfronta cada dia, no ha perdut el somriure ni el bon humor i tampoc ha deixat de lluitar per tenir una vida amb la màxima autonomia possible.

Aquest rubinenc és de les poques persones a Europa que condueix amb l’absència de les dues extremitats superiors. Durant uns anys va estar conduint un cotxe adaptat a França, però va tenir molts problemes per passar la ITV precisament perquè les peces no estaven homologades. Aquest any va decidir comprar-se un cotxe nou i adaptar-lo amb l’ajut del programa de Prestació d’atenció social a les persones amb discapacitat (PUA) que atorga la Generalitat de Catalunya. Però la seva sorpresa va ser majúscula quan li van comunicar que, tot i complir tots els requisits, no li atorgarien cap mena d’ajut perquè s’havia esgotat el pressupost: «Ens van dir que no hi havia diners i vam recórrer a través d’un advocat, però ens van tornar a denegar l’ajut, sense un motiu aparent».

Les ajudes PUA, dotades el 2018 amb 2,5 milions d’euros, són de lliure concurrència i prioritzen les situacions de major necessitat, entre les quals hi ha diverses adaptacions del vehicle. El percentatge d’ajut es determina pel cost de l’adaptació o actuació i en funció dels ingressos econòmics.

Davant la negativa de la Generalitat, ha hagut de demanar un préstec de 46.000 euros, ja que només l’adaptació, realitzada per un enginyer de Sabadell, té un cost de 24.500 euros. El fet que el cotxe hagi de ser automàtic, a més, fa que hagi de comprar la gamma més alta del vehicle: en el seu cas un Citröen C4 Picasso. L’adaptació, entre altres, consisteix en la ubicació d’una placa al pedal de l’embragatge amb un sistema a través del qual, amb el peu, controla la direcció del vehicle i fa girar el volant.

Amb una filla i un segon nen de camí, la situació econòmica de la família és delicada: «La nostra situació econòmica ara és complicada, sentim molta impotència perquè tampoc hem pogut arribar a un responsable perquè ens digui el motiu pel qual ens han denegat l’ajut». Paco Cantón té reconeguda una discapacitat de més del 78% i necessita l’ajut d’una tercera persona. Amb el cotxe, la seva autonomia augmenta de forma considerable, sobretot si tenim en compte que viu a Castellnou. «El faig servir per tot, el cotxe em dona molta autonomia per sortir de casa», amb aquest transport pot portar i anar a buscar la seva filla a la llar d’infants, per exemple.

Però aquesta no ha estat l’única batalla del rubinenc amb el cotxe, ja que fins fa ben poc no va obtenir la targeta per poder aparcar en indrets reservats per a persones amb discapacitat. Durant uns anys, van denegar-li el permís perquè «podia caminar», fins que l’anterior alcaldessa, Carme García, va expedir-li un permís que havia de renovar any a any. Amb el canvi de govern, però, es va tornar a quedar sense l’autorització i va haver de sol·licitar nous informes mèdics perquè finalment pogués obtenir la targeta per aparcar. Des de fa poc, ja pot tornar a aparcar a les places reservades.