Tornen les restriccions sanitàries just abans del Nadal

L’Olímpic perd per la mínima contra un rival directe, el CP Sarrià
20 de diciembre de 2021
El Sènior Femení del CN Rubí suma dues victòries i es consolida al sisè lloc
21 de diciembre de 2021

Tornen les restriccions sanitàries just abans del Nadal

La ràpida expansió de la variant òmicron en els darrers dies ha portat al govern de la Generalitat ha anunciar noves mesures que es començaran a aplicar el 24 de desembre, just abans de les festes de Nadal. Les mesures anunciades afecten diversos àmbits, com ara l’oci, la cultura, l’esport, el comerç i la restauració, a més de la mobilitat personal. 

Algunes d’aquestes restriccions hauran de ser validades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És el cas de la limitació a les trobades a un màxim de 10 persones, ja sigui en interior o en exterior, i el toc de queda, que es vol imposar des de la fins a les 6 de la matinada. La intenció és que aquestes dues restriccions estiguin en vigor 15 dies. 

Alhora, la Generalitat ha decidit tancar l’oci nocturn, que va reobrir a l’octubre, i rebaixa l’aforament dins de bars i restaurants fins al 50%, mantenint l’aforament a les terrasses. Pel que fa als gimnasos, l’aforament queda limitat al 70%, com també en els espais de la cultura i el comerç.

No es tancaran les escoles

On no hi ha canvis és en l’àmbit educatiu ni del lleure. No se suspendran classes ni a l’escola ni a l’institut i tampoc a la universitat i els casals de lleure no es veuen afectats per les mesures. El que sí es demana és a les empreses que facilitin durant aquests dies el teletreball, tant a la funció pública com al sector privat, sempre que sigui possible.

Tampoc es preveuen canvis a les residències, on s’ha de mostrar el passaport covid per poder accedir. La majoria d’hospitals, en canvi, ja van introduir restriccions la setmana passada per limitar les visites. 

La vacunació de la tercera dosi

En paral·lel a les restriccions, l’executiu català vol donar un impuls a la vacunació de la dosi de reforç. Les persones majors de 60 anys ja fa dies que poden demanar cita per la tercera dosi i ara també ho poden fer aquelles persones que han estat vacunades amb AstraZeneca, ja que segons explica Salut la variant òmicron esquiva la protecció del fàrmac d’Oxford. També es poden vacunar des de fa dies els infants de 5 a 12 anys. 

La setmana passada es van posar a Catalunya més de 500.000 vacunes, de les quals 380.000 corresponen a la tercera dosi. 

Cavalcades de Reis

Un altre tema del qual estan pendents molts municipis, entre els quals hi ha Rubí, és la celebració de la Cavalcada de Reis. Segons ha explicat el conseller de Salut, Josep M. Argimon, no hi ha cap intenció de suspendre aquests actes, que són a l’exterior: “Tots hem sigut nens algun dia. Són molt pocs anys això dels Reis, i l’any passat ja va quedar escapçat”. Així, si no hi ha canvis de darrera hora, Rubí podrà recuperar la Cavalcada, que l’any passat va tenir un format molt reduït.

Alta incidència

Tot plegat arriba després que les autoritats hagin detectat una alta incidència, en especial per l’entrada de la nova variant procedent de Sud-àfrica. Segons Josep M. Argimon, ara hi ha tres vegades més incidència que a finals de l’any passat, tot i que hi ha menys hospitalitzacions i la mortalitat és tres vegades menor per l’efecte de les vacunes. A Catalunya, hi ha més de 300 malalts crítics, però la previsió de Salut és acabar el 2021 amb mig miler de pacients a l’UCI.

A Rubí, hi ha onze persones que estan ingressades a l’hospital, una de les quals, menor de 50 anys, es troba a l’UCI. El risc de rebrot està disparat per sobre dels 1.000 punts i la velocitat de transmissió de la malaltia també és elevada, pràcticament de 2.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES