Organitzen un anellament científic a Sant Muç obert a tota la ciutadania

El periodista rubinenc Carles Aluju Ferrer, nou Síndic de Greuges de la ciutat
28 de octubre de 2022
La 10a edició de la Fira del Vi tindrà lloc aquest cap de setmana al Celler
4 de noviembre de 2022

Organitzen un anellament científic a Sant Muç obert a tota la ciutadania

Imatge d’una jornada d’anellament científic anterior / Ajuntament

Redacció

L’Ajuntament i el Grup Ornitològic Cristatus han organitzat una jornada ornitològica oberta a la participació de la ciutadania, amb l’objectiu que les persones assistents descobreixin les diferents espècies d’aus que viuen i freqüenten els diversos hàbitats del municipi. Així, aquest dissabte 5 de novembre al matí, entre les 8 i les 12 h, es realitzarà un anellament científic d’aus a la urbanització de Sant Muç.

L’anellament científic és una activitat que proporciona una informació molt valuosa als estudis d’aus en relació a diversos aspectes de la seva biologia i que resulta molt útil per a la seva protecció i benestar.

El procés d’anellament es basa en la captura i marcatge de l’au mitjançant una anella metàl·lica, amb una descripció única per a cada individu, que facilitarà la seva identificació en cas d’una recaptura. A més, l’expert practica una biometria complerta (mesures anatòmiques), juntament amb un examen detallat del seu estat físic (pes, contingut de greix, múscul), per a determinar la seva salut.

Totes aquestes dades es traslladen a un full de camp i s’introdueixen en una programa informàtic internacional anomenat EURING, que permet establir taules estadístiques.

En cas de recaptura de l’au anellada (acostuma a ser de l’ordre d’1 de cada 1.000 individus capturats) es pot:

  • Obtenir dades de la longevitat de les diferents espècies
  • Traçar rutes migratòries
  • Comprovar aspectes com la fidelitat de zones de cria (filopàtria) 
  • L’estudi de fenòmens biològics en les aus que es presenten periòdicament acomodades a ritmes estacionals i que tenen relació amb el clima i amb el curs anual del temps atmosfèric en un determinat lloc (fenologia).

Gràcies a aquesta informació i davant de qualsevol alteració en el conjunt de les dades estadístiques, es pot procedir a efectuar canvis, modificacions, correccions o qualsevol alteració que ajudi a pal·liar el dany infringit i intentar que el procés biològic de les aus recuperi la seva normalitat.

Inscripcions

La jornada ornitològica, a càrrec de l’ornitòleg Jorge de Pedro, se celebrarà el dissabte 5 de novembre, de 8 a 12 h, a Sant Muç. El punt de trobada serà la confluència entre el carrer de les Valls i l’av. Rubí. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected].

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *