El Mercat aposta per la sostenibilitat i diu adeu als plàstics d’un sol ús

mossos d'esquadra
Detinguts dos rubinencs per un robatori amb violència i intimidació a Sant Cugat
3 de noviembre de 2021
Il·lustradors rubinencs tornaran a decorar el comerç local per Nadal
4 de noviembre de 2021

El Mercat aposta per la sostenibilitat i diu adeu als plàstics d’un sol ús

La presentació de la campanya va comptar amb la presència d’autoritats locals, representants de la Diputació i de l’alumnat de l’institut Torrent dels Alous. / Ajuntament-Localpres

El Mercat Municipal fa un pas més per la sostenibilitat i des d’aquesta setmana s’acomiada dels plàstics d’un sol ús. I ho fa en el marc d’una campanya impulsada per la Diputació que s’ha posat en marxa com una prova pilot als mercats de Rubí, Manresa i Viladecans.

L’objectiu de la campanya ‘Mercats Sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús’ és impulsar un model de comerç més sostenible i un consum més responsable, en benefici del medi ambient i de la salut de les persones, i que alhora posicioni els mercats municipals com a agents de cohesió social i de sostenibilitat.

La iniciativa es concreta en tres eixos. L’eix mediambiental vol reduir els envasos d’un sol ús que generen els mercats municipals impulsant un canvi d’hàbits entre els paradistes i la clientela. Així, els paradistes que se sumin a la proposta tindran material gràfic de la campanya i regalaran bosses de tela reutilitzables. La clientela disposarà d’un passaport amb 10 caselles. Sempre que compri sense envasos d’un sol ús, el client podrà segellar el passaport i un cop ple rebrà una bossa de regal.

D’altra banda, la prova pilot contempla una diagnosi prèvia sobre els envasos que fan servir els paradistes i a posteriori un nou estudi per verificar en quina mesura han canviat els seus hàbits de venda.

Finalment, el projecte es complementa amb un eix educatiu: alumnat de 4t d’ESO de l’institut Torrent dels Alous dedicarà un projecte d’Aprenentatge i Prestació de Serveis (APS) als mercats sostenibles. L’alumnat farà una formació específica sobre residus i un treball de camp amb els paradistes per comprovar els resultats de la proposta.

La presentació a Rubí del projecte ha comptat amb la presència del regidor de Comerç, Moisés Rodríguez; el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano i representants de l’alumnat de l’institut Torrent dels Alous. “Ara és moment que les administracions públiques diguem a la gent què és el que hem de fer, és el moment de fer-ho amb la ciutadania i de convèncer a la ciutadania que gestionar els residus d’una altra manera no és una necessitat és una obligatorietat”, ha argumentat Xesco Gomar, diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, durant la presentació de la campanya.