El soroll del Centre d’Operacions de Ferrocarrils no deixa descansar els veïns

sardanes
L’Aplec Sardanista queda ajornat per la previsió de fortes pluges
22 de septiembre de 2022
subirachs
L’AEUR organitza una xerrada sobre l’artista Josep M. Subirachs
23 de septiembre de 2022

El soroll del Centre d’Operacions de Ferrocarrils no deixa descansar els veïns

Marta Cabrera

Fa anys que el Centre d’Operacions de Ferrocarrils de la Generalitat genera sorolls que molesten al veïnat de la zona, principalment els del carrer Antoni Sedó i vies pròximes, que queden molt a prop dels tallers d’FGC. Fa uns mesos, però, el soroll s’ha incrementat i això, sumat a l’estiu calorós que ha fet, ha provocat un trasbals als veïns de la zona, que tenen molts problemes per agafar el son. “Hi ha com una mena de ventiladors engegats dia i nit, és un soroll continu, un brunzit que abans no s’escoltava”, ha explicat una de les veïnes afectades, Neus Escudero.

Des de la finestra de casa seva, al carrer Doctor Ferran, el Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural va fer un estudi acústic a finals de l’any passat. El resultat és que el soroll que es registra supera els nivells que marca l’ordenança municipal. L’informe detalla sorolls de tipus continu generat pels motors dels trens aturats i també una percepció clara de l’ús d’una pistola pneumàtica. “No pots dormir amb la finestra oberta, he canviat les finestres per insonoritzar-les, hi ha veïns que ho aguanten amb taps, però fins i tot així. Durant el dia és continu i molesta, però t’aguantes, però a la nit… està tot en silenci i el brunzit és constant”.

Pendents que FGC prengui mesures correctores

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya no ha contestat quin és l’origen del soroll ni tampoc si hi ha algun projecte per reduir-ne l’impacte. En el Pla de Contaminació Acústica d’FGC 2018-2023, que inclou diverses mesures per reduir l’impacte sonor a les vies dels trens, ni tan sols s’esmenta el Centre d’Operacions de Rubí.

I el problema ve de lluny, perquè si tenim en compte el mapa acústic de soroll elaborat per l’Ajuntament i que data del 2012, una part del carrer Antoni Sedó ja superava els valors límit d’immissió recomanats.

L’Ajuntament ha explicat que va traslladar la queixa dels veïns sobre els sorolls a FGC i va fer al·legacions al Pla d’Acció de Contaminació Acústica, que es van desestimar. Tot i això, Ferrocarrils es va comprometre a contactar amb l’Ajuntament per tractar la qüestió, però de moment no ho ha fet. El consistori afirma que tornarà a demanar una reunió per demanar mesures concretes de reducció dels sorolls.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES