Els expropietaris i usuaris dels horts del Castell denuncien la contaminació del sòl amb fibrociment

Rubí guanya el primer accèssit a la Copa España Creativa amb el projecte COLOR
14 de noviembre de 2022
La línia L3 connecta el Rubí Forma amb Castellnou
Una segona expedició de RubíBus arribarà fins a les portes de l’INS J.V. Foix per millorar la mobilitat de l’alumnat en sentit Castellnou
14 de noviembre de 2022

Els expropietaris i usuaris dels horts del Castell denuncien la contaminació del sòl amb fibrociment

La terra està enverinada amb plàstics, ferro, material de construcció i el pitjor: fibrociment d’uralita o amiant, material altament cancerigen i que té un protocol especial per a la seva retirada

José Multa, portaveu del col·lectiu d’usuaris dels horts del Castell.
Restes de materials a la zona. / L. López

Lara López

Els usuaris i expropietaris dels terrenys on estaven situats els horts a la zona de Castell han denunciat aquest dissabte la presència de restes de fibrociment d’amiant, altament contaminant, repartit en tots els terrenys on l’Ajuntament va ordenar el desallotjament d’horts i barraques el passat mes de maig.

Segons el grup de rubinencs, durant el desmantellament de la vuitantena de parcel·les, «l’empresa adjudicatària no va complir el protocol de neteja dels horts i l’Ajuntament ho va permetre», de tal manera que les tasques d’extracció i reciclatge no es van realitzar per igual a tot el terreny i, en gran part dels antics horts, encara queden restes de fibrociment d’amiant procedent dels teulats que es van derruir.

«La terra està enverinada amb plàstics, ferro, material de construcció i el pitjor: fibrociment d’uralita o amiant, material altament cancerigen i que té un protocol especial per a la seva retirada» – ha afirmat José Multa, portaveu del col·lectiu d’usuaris dels horts del Castell. En aquesta zona encara es poden veure enterrades restes de diferents materials, principalment plàstics.

Els usuaris dels horts han explicat que, després de parlar amb un tècnic de Medi Ambient del consistori perquè retiressin adequadament totes les restes, l’empresa adjudicatària va enviar un equip protegit i qualificat que va netejar els terrenys d’amiant seguint el protocol mediambiental adient. Però els afectats asseguren que aquest procés només es va seguir amb 3 o 4 barraques, deixant aquest material tòxic i altres tipus de residus que s’han quedat al sòl i que poden afectar la salut dels vianants i gats que hi circulen.

Els afectats denuncien que la zona està contaminada per amiant. / L. López

El col·lectiu d’afectats ha instal·lat pancartes al voltant dels terrenys amb missatges com «Perill: zona contaminada per amiant» o «Aquí s’ha comès un delicte de salut pública. Responsable equip de govern de Rubí», a més de repartir butlletes informatives entre les persones que passejaven aquest dissabte per l’entorn del Castell. El seu objectiu és donar a conèixer entre la població rubinenca l’estat actual dels terrenys i les possibles implicacions per la salut de persones i animals d’aquests materials contaminants.

En la seva denúncia fan referència a informes de la Unió Europea que estableixen que «l’amiant pot generar efectes cancerígens» i que milers de persones moren a l’any en Europa a causa dels efectes d’aquest material.
Pel que fa a la resposta de l’Ajuntament, els usuaris afirmen que no han rebut cap resposta des de l’última intervenció d’operaris al terreny, tot i que ells es mostren oberts al diàleg.

Més restes de materials a terra. / L. López

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *