L’Ajuntament diu que la llicència de l’abocador de Can Canyadell sí que és vigent

xavier corbera
“Pare, per què vols ser alcalde?”
31 de mayo de 2022
festa dels xatos
L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tornen dilluns a l’ermita de Sant Muç
1 de junio de 2022

L’Ajuntament diu que la llicència de l’abocador de Can Canyadell sí que és vigent

Davant la denúncia que va fer dilluns Esquerra Republicana i la plataforma Rubí sense abocadors sobre el fet que l’abocador de Can Canyadell podria estar operant sense la llicència ambiental en vigor, l’Ajuntament ha contestat que no és així. En un comunicat emès pel consistori, el govern local defensa que l’empresa Puigfel té la llicència per dur a terme l’activitat d’abocament de terres i runa en aquesta finca. 

Esquerra i la plataforma Rubí sense abocadors defensen que la llicència que es va atorgar el 2003 obligava a fer una revisió cada 8 anys per renovar els permisos, un fet que afirmen no s’ha produït. Sobre això, el consistori no ha fet cap comentari i simplement s’ha limitat a dir que la llicència és vigent a efectes administratius i legals. Tampoc explica per què no s’ha resolt encara la sol·licitud que l’empresa va fer el 2016 per fer una modificació no substancial, en la qual pretén ampliar en prop de 2 milions de metres cúbics la capacitat de l’abocador. L’Ajuntament només diu que el 2017 l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va emetre un informe avalant la modificació. 

En el comunicat, l’administració local informa que en els darrers dies ha demanat aixecaments topogràfics a l’empresa Puigfel per saber el nivell d’abocament de residus actual i també ha demanat a l’Agència de Residus de Catalunya informació sobre l’origen, el tipus i les característiques dels residus que hi entren, ja que afirmen que és competència d’aquesta administració. La plataforma ha denunciat que s’hi aboquen residus sense un tractament previ, un fet que és il·legal, ja que tots els residus s’han de tractar abans d’anar a l’abocador.

Pel que fa als codis i la tipologia dels residus, que no es recullen a la llicència del 2003, l’Ajuntament diu que l’informe el va emetre l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada, un òrgan de la Generalitat, i que aquesta tampoc especificava els codis per determinar quins residus podien entrar i quins no. Per últim, el consistori ha dit que avisarà l’Agència Catalana de l’Aigua perquè verifiqui si s’ha alterat o contaminat el torrent de Can Pi de la Serra, com denuncia la plataforma.

D’altra banda, l’executiu ha carregat contra Esquerra Republicana a qui acusa de fer un ús partidista de la qüestió i afirma que l’Ajuntament ha actuat amb total transparència. La formació republicana havia acusat l’Ajuntament de no facilitar la documentació relativa a l’abocador de Can Canyadell.

ERC alerta que l’abocador de Can Canyadell fa més d’una dècada que opera en la “clandestinitat”