L’explosió de la caldera de la fàbrica de cal Viloca (1958)

gent al mercat
Es manté estable la propagació de la covid, tot i que amb un lleuger repunt
4 de març de 2021
esport coronavirus
L’esport en temps de coronavirus
4 de març de 2021

L’explosió de la caldera de la fàbrica de cal Viloca (1958)

Fàbrica Viloca, foto família Tortosa i Pastor, autor desconegut, AMRU.

Jordi Vilalta. Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs.

El dia 22 de setembre de 1958, a les 7 del matí aproximadament, una potent deflagració sacsejà la zona del Vapor Vell, prop de Ca n’Alzamora. Va explotar la caldera de la fàbrica tèxtil d’aprestos i acabats Viloca i Batlle, cosa que va provocar l’enfonsament d’una nau del taller d’acumulats i la destrucció completa de l’edifici que es trobava al costat mateix. També va provocar danys i la mort d’un obrer (Pedro Muñoz) a la petita indústria veïna de Màrius Malet, dedicada als estampats tèxtils. Segons informava la premsa de l’època, fragments de la caldera i de la maquinària de la fàbrica van arribar a ser acomiadats per l’aire fins a una distància de 400 m a la rodona.

De seguida arribaren les dotacions de bombers, procedents de les localitats de Barcelona, Sabadell i Terrassa, així com la Guàrdia Civil, que efectuaren els primers treballs de salvament de les víctimes. També ajudaren en les tasques els treballadors de la veïna fàbrica de Can Sedó. El rescat va durar tot aquell tràgic dia.

En total foren 10 les persones mortes, així com diversos ferits. Perderen la vida a causa d’aquella explosió Miquel Clariana (que justament era al costat de la caldera quan va explotar), Joan Domènech, Antoni Duch, Ricardo López, Juan Manzanares, Pau Minguell, Alfons Miranda, Pedro Muñoz (el treballador de la fàbrica d’en Malet), Josep Novis i Serafina Tornay.

La cerimònia fúnebre va tenir lloc a la plaça del Dr. Guardiet, al Mercat Municipal, a la terrassa del qual es varen col·locar els fèretres. Hi assistiren nombroses personalitats i autoritats polítiques i religioses, entre elles els directius de les dues fàbriques afectades.

Per tal d’ajudar les persones damnificades, es va obrir una subscripció en la qual participaren nombroses indústries de Rubí, com el Vapor Nou (Bertrand), cal Gaspà, Pich Aguilera… així com alguns tallers.

Per acabar aquestes notes, direm que després de l’accident, la fàbrica de Viloca i Batlle es va traslladar a un nou edifici situar a la carretera de Sant Cugat.

Deixa un comentari