L’historiador Ramon Batalla presentarà la biografia de l’alcalde Pere Aguilera

Les colles Galzeran fan un bon paper en el seu desplaçament a Balaguer
19 de noviembre de 2021
L’Ajuntament reparteix bosses reutilitzables per portar menjar a les escoles
19 de noviembre de 2021

L’historiador Ramon Batalla presentarà la biografia de l’alcalde Pere Aguilera

Portada de llibre.

L’auditori del Castell de Rubí serà l’escenari de la presentació del 23 de novembre a les 19.30 h de la presentació del llibre ‘Pere Aguilera, alcalde republicà de Rubí’. Es tracta d’una biografia realitzada per l’historiador rubinenc Ramon Batalla sobre la figura del darrer alcalde de Rubí abans del franquisme.

A la presentació, està prevista la intervenció de l’autor de la biografia i de diversos regidors de l’Ajuntament, a més del president de la Fundació Josep Irla, el també rubinenc Joan Manuel Tresserras. Precisament, la fundació és qui organitza aquesta presentació, amb el suport de l’Ajuntament.

Tots els assistents a l’acte rebran un exemplar de ‘Pere Aguilera, alcalde republicà de Rubí’. Per assistir, cal confirmar a través del web irla.cat/biografia-aguilera.

Pere Aguilera, últim alcalde abans del franquisme

Pere Aguilera era pagès i va fundar la secció local de la Unió de Rabassaires. El gener del 1934 va guanyar les eleccions amb el Centre Democràtic Republicà i va esdevenir alcalde.

Va ser detingut l’octubre del 1934 després de proclamar des del balcó de l’Ajuntament l’estat català i no va ser alliberat fins al febrer del 1935. Després de l’alçament militar del 1936, es va mantenir a l’alcaldia com a president del Consell Municipal fins que el febrer del 1937 va anar al front de guerra. A la tardor d’aquell any, va retornar a l’alcaldia fins a l’abril del 1938, quan va ser empresonat, jutjat i condemnat a penes de mort, que finalment van ser commutades. Després de la mort del dictador, va ser regidor amb Esquerra Republicana del 1979 fins al 1983. El 1987 Rubí el va nomenar fill predilecte i posteriorment l’Ajuntament va donar el seu nom a la plaça on hi ha l’edifici de consistorial.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *