Taller gratuït per als propietaris de gossos sobre com afrontar el soroll que generen els petards

ple
Els grups polítics escalfen motors per la campanya electoral al Ple de l’estat de la ciutat
11 de junio de 2022
obres
Les obres al camp del 25 de Setembre i les del CEE Ca n’Oriol, aturades per l’increment de les matèries primeres
13 de junio de 2022

Taller gratuït per als propietaris de gossos sobre com afrontar el soroll que generen els petards

Redacció

El servei de Benestar Animal i Tinença Responsable de l’Ajuntament de Rubí ha organitzat un taller d’etologia aquest dilluns a la tarda en què s’oferiran consells a les persones propietàries de gossos de cara a les revetlles de Sant Joan i Sant Pere. La sessió serà gratuïta i no requereix fer inscripció prèvia.

Per a la immensa majoria de mascotes i altres animals, els petards, coets i focs artificials són un malson. Durant el taller es donaran consells a les persones assistents per ajudar els animals en aquests dies en què es fa servir pirotècnia. Així, es facilitarà informació als propietaris i propietàries dels gossos per entendre el comportament dels seus animals: en quin moment comencen a tenir por i com actuar.

La sessió, a càrrec de professionals d’Etholink, s’ha programat aquest dilluns 13 de juny, de 17 a 18.30 h, a l’àrea d’esbarjo de l’Escardívol. S’hi pot assistir amb el gos. 

L’Ajuntament recomana a la ciutadania que llenci petards exclusivament les nits de revetlla de Sant Joan i de Sant Pere i no la resta de dies. I que, en la mesura del possible, es prioritzi la pirotècnia més lluminosa i menys sorollosa.

I és que hi ha molts col·lectius vulnerables als sorolls forts, com els que provoca la pirotècnia, com les persones grans, infants, persones amb altres capacitats, les mascotes, la fauna que ens envolta, etc.

«El respecte comença per entendre que les diversions d’alguns, amb l’ús de la pirotècnia, no poden ser il·limitades i indiscriminades si estan afectant el benestar d’altres, sigui animals o persones”, apunta el regidor de Benestar Animal, Andrés Medrano, qui explica que “l’acció de formació que organitzem pretén ajudar als propietaris de gossos a gestionar millor aquestes situacions i poder minimitzar el patiment de manera proactiva”. 

Medrano ha anunciat que “també estem treballant per incloure regulació de l’ús de pirotècnia a la nova Ordenança de Soroll. D’altra banda, també s’insta a tenir cura de l’entorn natural. 

Consells bàsics per les persones tutores d’animals

Garantir que els animals tinguin accés a un lloc segur on es puguin refugiar i se sentin més tranquils.

Fer un acompanyament a l’animal durant la festivitat perquè se senti protegit. No deixar-lo sol.

Tancar portes i finestres, baixar persianes. Escoltar música o la televisió de fons per minimitzar el soroll dels petards.

En el cas dels gossos, i si existeix l’opció, intentar que facin un passeig equilibrat (amb joc, exercici físic, permetre ensumar, etc.) abans de la nit de Sant Joan perquè estiguin més relaxats (idealment al matí). Cal portar-los lligats per evitar fugides si senten algun soroll. En el cas dels gats, es pot intentar jugar amb ells abans de la nit de Sant Joan. Durant el vespre, també s’ha d’acompanyar-los amb calma.

No s’ha de reforçar el comportament de por al soroll amb premis o carícies (reforç positiu), però tampoc s’ha d’apartar l’animal del nostre costat si ens busca com un refugi. Cal mantenir la calma, oferint el nostre acompanyament. En cas que l’animal pateixi una fòbia, el procediment pot variar, per la qual cosa cal consultar amb un etòleg. 

Visitar el veterinari en cas que sigui necessària la medicació.

Contactar amb un etòleg, en cas que l’animal ho passi molt malament, per començar un tractament de dessensibilització al soroll. D’aquesta manera no percebran el soroll com una amenaça.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES