Tothom que tingui gallines ha d’avisar les autoritats per prevenir un brot de grip aviar

Prealerta per sequera als municipis de l’àrea metropolitana
28 de febrero de 2022
Una tripleta de la UP Les Torres-Rubí es proclama campiona de Catalunya
28 de febrero de 2022

Tothom que tingui gallines ha d’avisar les autoritats per prevenir un brot de grip aviar

Redacció

La Generalitat de Catalunya ha informat que en les darreres setmanes s’han detectat tres focus del virus Influenza Aviar d’Alta Patogenicitat H5N1, un tipus de grip aviar, en aus silvestres a Catalunya. Els brots s’han localitzat al Segrià i a l’Alt Empordà. Arran d’aquesta situació, tots els particulars que tenen gallines i altres aus de corral per a l’autoconsum han de comunicar l’activitat a l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Consum. A Rubí, l’Ajuntament ha publicat un ban municipal per divulgar aquesta mesura.

El servei de prevenció en salut de Benestar Animal ha sol·licitat col·laboració del cos d’Agents Rurals per cercar particulars amb tinença d’aus de corral no registrades, als quals s’ha informat de la necessitat de registrar les gallines. A través d’aquesta cerca, s’estan localitzant nombroses explotacions d’aus de corral d’autoconsum no registrades i es recorda a la ciutadania la importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. 

Es considera sospita del virus de la grip aviar H5N1 l’aparició de símptomes com ara la disminució del consum i aigua del pinso, una disminució de la posta durant més de dos dies consecutius sense causa justificada, una mortalitat superior i qualsevol signe sospitós de grip aviar després de la mort de l’au, com ara símptomes previs de tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal o oral, edema facial, diarrea, lesions hemorràgiques, etc. 

D’altra banda, cal extremar les mesures de bioseguretat, especialment aquelles destinades a evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb les aus silvestres, on s’han detectat els brots. Tot el que entra en contacte amb les aus de corral ha de ser d’ús exclusiu i cal emmagatzemar-ho protegint-lo de l’exterior, o bé netejar-ho i desinfectar-ho correctament abans que entri en contacte amb les gallines o aus de corral. 

Per a més informació, es pot contactar amb l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Consum o bé amb la Unitat de Benestar Animal i Tinença Responsable de l’Ajuntament, mitjançant el correu electrònic [email protected]

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES