Una plantació de marihuana descoberta gràcies a una espurna elèctrica

font de sant muç
Una quarantena de persones participen en la primera jornada del voluntariat ambiental
22 de febrero de 2021
ferrocarril
Aprovat el Pla de Mobilitat del Vallès, que contempla l’estació de la Llana i un carril bici fins a Terrassa
23 de febrero de 2021

Una plantació de marihuana descoberta gràcies a una espurna elèctrica

Els Mossos d’Esquadra han traslladat la marihuana en una vintena de bosses de plàstic.

Cap a les 8 de matí un resident del carrer Puigpedrós, a la urbanització de Castellnou de Rubí, ha observat que un cable elèctric “treia espurnes”. Després d’intentar contactar telefònicament amb la companyia Endesa, infructuosament, ha compartit un vídeo de l’estat del cablejat amb als seus veïns i veïnes per alertar-los del possible perill d’incendi malgrat que el dia s’ha aixecat plujós.

El vídeo ha estat reenviat pel veïnat a Endesa (via twitter) i a la Policia Local, després d’informar al 112, qui ha alertat els Mossos d’Esquadra i els Bombers.

Després que els tècnics d’Endesa han pogut comprovar que s’havia enganxat un cable elèctric aliè a la companyia des d’una casa ocupada il·legalment i que aquest era un perill real per al veïnat, els bombers han inspeccionat el cablejat desprotegit que creuava la parcel·la fins a la casa. Una forta olor, procedent de la part posterior de l’habitatge, ha propiciat que els agents dels Mossos, acompanyats de dues patrulles de la policia local, descobrissin, tot un dispositiu, amb càmeres de vigilància i aparells de cultiu intensiu de marihuana.  A la una del migdia, els Mossos d’Esquadra decomissaven més de 600 plantes a l’interior de la casa.

Més d’1 any de denúncies per sostracció de llum, aigua, insalubritat, accions incíviques i gossos perillosos

L’immoble del carrer Puigpedrós ha estat ocupat per diverses persones des que Catalunya Caixa va desallotjar el seu propietari per impagament, fa més de 6 anys, però no ha estat fins a principis de 2020 que l’habitatge ha estat utilitzat com a “narco-casa”, qualificada així per fonts consultades pel Diari de Rubí que expliquen que les persones que actualment en fan ús “van proveir-la amb generadors de grans dimensions, aparells extractors i focus dels utilitzats per al cultiu de plantes de marihuana”. L’alimentació  elèctrica d’aquests aparells s’ha fet, fins avui, “punxant la llum”, i el reg de les plantes “punxant la xarxa de subministrament d’aigua potable”.

A la planta primera s’hi ha trobat una habitació, contigua a un menjador on es pot apreciar la presència de matalassos al terra.

Tant la companyia que gestiona la distribució de l’aigua potable, de competència municipal, SOREA, com l’empresa distribuidora d’electricitat, ENDESA, han estat alertades pel veïnat de la sostracció il·legal de llum i aigua. A SOREA mitjançant denúncia, sense que aquesta hagi respost a dia d’avui, mentre que ENDESA rep una trucada dels veïns cada vegada que es punxa la llum perquè els provoca una baixada de tensió que inutilitza les plaques d’inducció i els impedeix cuinar. La companyia elèctrica ha desconnectat en els últims mesos dues vegades el cable punxat des de l’habitatge “narco-ocupat” però, els veïns lamenten que el mateix dia que la companyia treu el cable, els habitants de la casa ocupada el tornen a connectar. El darrer avís a Endesa es va produir, fa pràcticament dos mesos, sense que hi hagi hagut resposta en aquest temps, fins avui.

Els veïns també van registrar a l’Ajuntament, fa mesos, una instància amb signatures per denunciar l’estat d’insalubritat de la parcel·la i garatge de l’immoble que ha propiciat la proliferació i propagació de rates a la zona, així com l’ocupació de voreres que les fan intransitables. Tampoc aquesta demanda ha obtingut resposta. La invasió de la via pública de vehicles inutilitzables ha estat una altra de les conseqüències associades a la darrera ocupació d’aquest immoble. En aquest sentit els veïns reconeixen “la diligència i efectivitat” amb què ha actuat la policia local que ha erradicat aquesta pràctica. També reconeixen l’atenció que han rebut per part dels agents de Mossos “cada vegada que els hem trucat”.

Els 70 m2 de la planta baixa de l’habitatge estaven ocupats per plantes de marihuana.

A totes aquestes queixes, en el darrer mes de l’any passat, els veïns van alertar de la presència de gossos de raça perillosa al carrer que s’escapaven de la casa ocupada al carrer Puigpedrós. El 3 de desembre, un d’aquests gossos va mossegar un veí al carrer Cabrera. La informació va ser difosa per la persona afectada mitjançant el grup de Facebook “Tu no eres de Castellnou si…” que sol·licitava ajuda per identificar el propietari del gos. Finalment, la policia local va identificar la persona propietària com una de les que feien ús de l’habitatge del carrer Puigpedrós intervingut.

L’habitatge on avui s’ha trobat la plantació de marihuana es propietat de Divarian Propiedad, marca que aglutina el negoci immobiliari de Cerberus i BBVA. Els veïns s’hi van posar en contacte l’any passat per traslladar-li les seves queixes, sense que s’hagi dut cap acció per part de Divarian. Els veïns han facilitat les dades de la propietària al dispositiu de la policia local que ha intervingut a l’operatiu d’avui i els han demanat que l’Ajuntament denunciï d’ofici Divarian.