L’AUP presentarà una moció al Ple per demanar una intervenció global a Les Torres i revertir la situació del barri

La façana lateral de l’església de Sant Pere ha aparegut aquest dilluns amb una lletja pintada. Davant aquest fet, mossén Joaquim Meseguer, rector de la parròquia i arxipreste de Rubí, ha enviat una carta a l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i als regidors de l’Ajuntament on expresa “la tristor i indignació” per la pintada. Pel mossèn, la realització d’aquesta pintada posa de relleu “la poca consideració que alguns manifesten envers la fe cristiana d’una part significativa de la població de la nostra ciutat i el poc respecte que alguns tenen envers el nostre patrimoni cultural, artístic i arquitectònic”. A l’escrit, Joaquim Meseguer també lamenta els continus cops de pilota que la paret exterior del temple ha de sofrir cada dia a causa del joc de futbol d’infants i, de vegades també d’adults, en una plaça en la qual expressament està senyalitzat que no es pot jugar a pilota. “És un fet que també ens preocupa perquè això representa una erosió que acabarà malmetent les parets de l’església i afectarà negativament el patrimoni de la nostra ciutat, essent com és l’església parroquial de Sant Pere l’edifici més antic i emblemàtic”, apunta el rector. Per tot això, en nom de la Parròquia de Sant Pere i de la seva feligresia, demana que des de l’Ajuntament es vetlli pel patrimoni cultural, artístic i arquitectònic local, i d’una manera especial per l’església de Sant Pere pel seu valor històric. També se sol·licita que el consistori cuidi que el temple parroquial de Sant Pere no hagi de sofrir les erosions causades per cops de pilota ni altre tipus d’agressió com ara les pintades. Finalment, el mossèn demana que l’Ajuntament, donat que disposa de personal especialitzat, pugui fer-se càrrec de l’eliminació de la pintada.
Apareix una pintada a la façana de l’església de Sant Pere
19 de julio de 2022
can calopa
El Rubí d’abans: El molí de Can Calopa
21 de julio de 2022

L’AUP presentarà una moció al Ple per demanar una intervenció global a Les Torres i revertir la situació del barri

El barri es caracteritza pel disseny urbà propi dels anys 70. / Arxiu

L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) presentarà una moció al Ple de juliol on proposa que el consistori engegui tot un seguit de mesures a Les Torres amb l’objectiu de revertir la situació d’assenyalament que viu actualment el barri. Mesures que contemplen incrementar temporalment la presència policial, recuperar espais tancats com els Antics Cinemes, connectar el centre amb Les Torres i millorar la neteja i el manteniment de les zones verdes, entre altres.


La formació basa la seva moció en un ampli informe sobre el naixement del barri, la seva evolució i les seves característiques pròpies. En aquest sentit, considera que el barri té moltes condicions que són la base d’un lloc on viure amb dignitat, però que arrossega algunes de les dificultats derivades d’aquest tipus de dissenys urbans dels anys 70 i que, en aquest context de crisi i de crispació social, s’estan produint conflictes de convivència i incivisme en determinades zones, i, a vegades, fets delictius.


L’AUP entén que es fa necessària una actuació coordinada i amb recursos suficients, més enllà de les intervencions policials puntuals o de l’actual dinamització comunitària. Per aquest motiu, proposen diverses mesures d’intervenció global en el barri.


En aquest sentit, recollint les demandes del veïnat, proposen que de forma temporal hi hagi presència fixa al barri d’una parella de policies, mentre no es redueixin les situacions conflictives. També volen que s’abordi de forma transversal, com s’ha fet en altres barris, la problemàtica de la venda i consum de drogues que es produeix en alguna zona limítrofa amb el barri.


Altres mesures estan relacionades amb la comunitat i el suport veïnal. Així demanen que s’inclogui en el pressupost la rehabilitació d’una part dels Antics Cinemes i que aquest equipament sigui per a ús comunitari, segons les necessitats dels veïnats. També consideren que s’hauria de revertir la qualificació d’aquella zona del barri que actualment és considerada com espai per a oci nocturn.

Els antics cinemes de Rubí són propietat municipal des del 2006, però continuen tancats. / Arxiu


A més, proposen formació i mediació a les comunitats veïnals quan es produeixin conflictes de convivència i que es pari especial atenció a les necessitats bàsiques de veïns en situació de vulnerabilitat social.

Per ‘cosir la ciutat’, és a dir, connector el centre amb els barris, proposen traslladar part de l’activitat cultural de petit format que es fa periòdicament al centre a Les Torres i la pacificació del trànsit en el tram del Passeig de Les Torres entre la plaça Constitució i la plaça dels Nen.


Incrementar la neteja al barri i millorar l’estat de manteniment i conservació dels jardins són altres de les propostes de l’AUP. Finalment, la formació assembleària entén que una intervenció global com aquesta ha de comptar amb la participació del veïnat. Per això, demanen crear una taula de treball al barri per a fer un seguiment dels acords i intervencions.

El barri concentra molta població en poc espai. / Arxiu