Barcelona commemora el cinquè aniversari de l’atemptat de La Rambla, on van morir dos rubinencs

El CRAC oferirà gairebé una quarantena de cursos a la tardor amb preus molt populars
11 de agosto de 2022
Mireia Pons participa en la prestigiosa cursa de muntanya Sierre-Zinal
16 de agosto de 2022

Barcelona commemora el cinquè aniversari de l’atemptat de La Rambla, on van morir dos rubinencs

Redacció

La ciutat de Barcelona ha celebrat aquesst dimarts un acte commemoratiu coincidint amb el cinquè aniversari de l’atemptat de La Rambla i Cambrils, on van morir 16 persones, de les quals dos eren de Rubí. 

Per homenatjar les víctimes, s’ha fet un acte de record al memorial del pla de l’Ós, just al punt on es va cometre el fatal atropellament el 2017. L’acte ha estat conduït per l’escriptora i poeta Fàtima Saheb i ha comptat també amb la participació de la coral simfònica Vozes. A més dels familiars de les víctimes, també han participat les autoritats de Barcelona, amb l’alcaldessa Ada Colau al capdavant. Durant la commemoració s’han pogut sentir alguns crits demanant responsabilitats i «conèixer la veritat». La commemoració ha finalitzat amb un minut de silenci i l’ofrena floral mentre sonava ‘El cant els ocells’.

El d’aquest any és el primer homenatge després de la celebració del judici pels atemptats, que va tenir lloc al febrer i va acabar amb una condemna per als tres acusats. Dos d’ells van ser condemnats per participar en els atemptats i el tercer per col·laborar amb la cèl·lula terrorista. Cap dels tres va ser acusat de matar directament les víctimes. 

Rebaixa de la pena per als condemnats

Fa unes setmanes, l’Audiència Nacional va estimar els recursos de les defenses dels dos condemnats principals, que han aconseguit una rebaixa de 10 anys de la pena de presó, fins als 43 i 36 anys per a cada acusat principal. Anteriorment ja s’havia fixat 20 anys com a temps màxim de compliment de la condemna a la presó. La decisió es pot recórrer al Tribunal Suprem.

Una quinzena de morts i més d’un centenar de ferits

El 17 d’agost del 2017 una furgoneta va irrompre a La Rambla de Barcelona i va atropellar els vianants que passejaven, amb el resultat de 14 persones mortes i més d’un centenar de ferits. Entre ells, dos rubinencs, un dels quals el petit Xavi de només tres anys. L’autor de l’atropellament va matar una altra persona a la Diagonal mentre fugia. Moltes de les víctimes eren turistes estrangers que estaven a Barcelona passant les seves vacances. Poques hores després, Cambrils va viure una acció violenta que va causar una altra víctima mortal. L’atemptat va ser reivindicat posteriorment per l’organització terrorista Estat Islàmic.

L’autor de l’atemptat de La Rambla va ser mort pels Mossos d’Esquadra a Subirats dies després dels actes terroristes. El mateix va passar amb els assaltants de Cambrils. Pel que fa a la resta de la cèl·lula, la majoria van morir accidentalment en una explosió a Alcanar mentre manipulaven explosius, un fet que es creu que va precipitar els atacs de forma improvisada. Dies després dels atemptats, la policia va detenir tres persones vinculades amb el grup, que han estat condemnades.


ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES