Crida a la ciutadania a fer un gest simbòlic en memòria de les víctimes del nazisme

cap mutua
Es torna a disparar el contagi de covid-19 a la ciutat
29 de abril de 2021
torre bassas
Rubí Jove estrena la nova programació de primavera
29 de abril de 2021

Crida a la ciutadania a fer un gest simbòlic en memòria de les víctimes del nazisme

Rubí disposa d’onze ‘Stolpersteine’ dedicades als deportats de la ciutat. / Ajuntament de Rubí – Localpres

El proper dimecres 5 de maig es commemorarà el Dia d’homenatge a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. La jornada, instaurada pel govern espanyol ara fa dos anys, coincideix amb la data d’alliberament del camp de Mauthausen, el 1945 i representa un reconeixement a totes aquelles persones que són part fonamental de la història democràtica pel seu sacrifici i la seva lluita.

L’entitat Amical Mauthausen anima els municipis que formen part de la Xarxa Mai Més a sumar-se a aquest dia d’homenatge i fer una ofrena floral en algun espai emblemàtic o de memòria. En el cas de Rubí, l’Ajuntament vol fer extensiva aquesta iniciativa simbòlica a tota la ciutadania i per això la convida a dipositar flors al voltant del 5 de maig en alguna de les Stolpersteine que hi ha distribuïdes per la ciutat en record dels onze rubinencs deportats als camps de concentració nazis, a prendre una fotografia que documenti l’acció i a compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #5MaigMaiMés i #5MayoNuncaMás. “Creiem que val la pena que tots els rubinencs i rubinenques que ho desitgin puguin afegir-se a aquest senzill homenatge. Accions com aquestes són també un toc d’atenció sobre la necessitat de no oblidar els capítols més foscos de la nostra història per tal de no repetir-los”, ha dit el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro.

Es calcula que prop de 10.000 espanyols i espanyoles van ser deportats a camps nazis i que molts milers van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies.

A Mauthausen, hi van estar internats prop de 7.500 espanyols, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar el país a la fi de la Guerra Civil. Desproveïts de la seva nacionalitat per decisió del govern franquista, van patir innombrables atrocitats. Un total de 5.117 van morir a Mauthausen i altres camps de concentració.